Bρετανία: Δεν θα αλλάξει τίποτα η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012 12:48
UPD:14:54

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει στον Ισημερινό ότι το να δώσει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει αν θα αρθεί το διπλωματικό καθεστώς της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks.

A- A A+

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει στον Ισημερινό ότι το να δώσει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει αν θα αρθεί το διπλωματικό καθεστώς της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ή αν η Βρετανία θα άρει το διπλωματικό καθεστώς της πρεσβείας του Ισημερινού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η χορήγηση ασύλου ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία έχει νομική υποχρέωση να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία όπου καταζητείται για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Eν τω μεταξύ, μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μεταξύ διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ασάνζ και αστυνομικών.

Δημοσιογράφος του Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές προσήχθησαν. Περίπου 20 αστυνομικοί και 15 διαδηλωτές βρίσκονται έξω από την πρεσβεία.

Ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, 41 ετών, κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για βιασμό. Ο ίδιος όμως εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.

Ο Ισημερινός κατήγγειλε χθες, έπειτα από μια συνάντηση με τον βρετανό επιτετραμμένος στο Κίτο, την «απειλή» των βρετανικών αρχών να εισβάλλουν στην πρεσβεία του στο Λονδίνο προτού ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το αν θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή