Ισημερινός: Στις 15.00 η απόφαση για Ασάνζ

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012 10:02
UPD:10:02

A- A A+

Στις 12.00 ώρα Γκρίνουιτς (15.00 ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ισημερινού σχετικά με την αίτηση του Τζούλιαν Ασάνζ για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνο, απαντώντας και στις απειλές των βρετανικών αρχών.

Σε έντονο ύφος ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τις απειλές των βρετανικών αρχών περί επικείμενης εισβολής στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, αν δεν παραδοθεί στην αστυνομία ο ιδρυτής των Wikileaks, ο οποίος έχει καταφύγει στους χώρους της πρεσβείας εδώ και δύο μήνες.

«Σήμερα δεχθήκαμε από το Ηνωμένο Βασίλειο την ευθεία απειλή, και γραπτώς, ότι είναι πιθανή μία έφοδος στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο εάν ο Ισημερινός δεν παραδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίτο ο Ρικάρντο Πατίνο. «Ο Ισημερινός απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την ευθεία αυτή απειλή», διεμήνυσε, «δεν είμαστε βρετανική αποικία».

Η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του Ασάνζ στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση και το Foreign Office επανέλαβε χθες ότι το Λονδίνο είναι αποφασισμένο να εκδώσει τον ιδρυτή του Wikileaks. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να εκδώσει τον κ. Ασάνζ στη Σουηδία ...και παραμένουμε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε αυτήν την υποχρέωση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, «η στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι απαράδεκτη, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε δικαιϊκό επίπεδο». «Μία άνευ αδείας είσοδος στην πρεσβεία του Ισημερινού θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιένης για τις διπλωματικές σχέσεις», υπογράμμισε.

Το Λονδίνο θα μπορούσε να επικαλεσθεί, σε περίπτωση επέμβασης, νόμο του 1987 για το καθεστώς των διπλωματικών και προξενικών χωρών, ο οποίος επιτρέπει την άρση της διπλωματικής ασυλίας μίας πρεσβείας στο βρετανικό έδαφος.

Εκπρόσωπος του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι η απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και ότι οι συνήγοροιτου Ασάνζ την θεωρούν παράνομη.

Τη νύχτα μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Κένσινγκτον παρέμενε ολιγομελής αστυνομική δύναμη, ενώ μέσω Twitter οργανώνεται συγκέντρωση έξω από το κτήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή