Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «διαχειρίσιμη», αλλά επίσης «πολύ δαπανηρή», εκτιμά σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος της διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), και παράλληλα εκφράζει την έκπληξή του για την ελαφρότητα με την οποία κάποιοι κερδοσκοπούν πάνω σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη», αλλά «θα συνοδευόταν από απώλεια ανάπτυξης και άνοδο της ανεργίας και θα ήταν πολύ δαπανηρή. Για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και επίσης για τη Γερμανία», υπογραμμισε ο Ασμουσεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα έχει τη θέση της στους κόλπους της ευρωζώνης και η παραμονή της σε αυτή είναι «στο χέρι της».
«Πάντα», όμως, σχολίασε, «εκπλήσσομαι βλέποντας με πόση ελαφρότητα ορισμένοι κερδοσκοπούν πάνω σε μια έξοδο καθώς και την περιφρόνηση με την οποία μιλούν για μέλη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ επανέλαβε τη γερμανική θέση σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα μια επιπλέον αναστολή όσον αφορά τις δημοσιονομικές περικοπές: Πρέπει, είπε, να περιμένουμε την έκθεση των δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) που προβλέπεται να υποβληθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εκτίμησή του επίσης, ήταν πως δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά. «Δεν θα υπάρξει διμερής απόφαση την Παρασκευή», διευκρίνισε, «αλλά αποφάσεις με τρόπο συντεταγμένο, δίκαιο και διαφανή σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τέλος, σε δημοσίευμά της η Bild αναφέρει πως μπορεί να γίνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, αλλά μόνο μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ήδη προβλέπεται από το σχέδιο στήριξης.
Την ίδια ώρα νέο μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα αν πρώτα δεν προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έστειλε τη Δευτέρα ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλεξάντερ Στουμπ.
«Δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο διάσωσης εάν δεν προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως η στήριξη προς την Ελλάδα συνοδευόταν πάντα από προϋποθέσεις.
Δηλώσεις εν όψει της συνάντησης Ολάντ - Μέρκελ αλλά των επαφών που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους δύο ηγέτες έκανε και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο πρόεδρος Ολάντ και η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα αποφασίσουν για την Ελλάδα αφού λάβουν την έκθεση της τρόικας και αφού η Αθήνα εκφράσει ακριβώς το αίτημά της για βοήθεια, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Είναι σημαντικό», σημείωσε, «να αφήσουμε τους Έλληνες να εκφράσουν ξεκάθαρα το αίτημά τους, να αφήσουμε την τρόικα να υποβάλει την έκθεσή της και μετά να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να βρεθεί η σωστή θέση».
«Θέλουμε οι χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και συνάμα θέλουμε η Ε.Ε. να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα προκαλέσουν ανάπτυξη», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μία διαδικασία αξιολόγησης των προσπαθειών που έγιναν από την Ελλάδα τους πρόσφατους μήνες, οι οποίες γνωρίζουμε ότι καθυστέρησαν λόγω των εκλογών». «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα προσπαθήσουμε να λάβουμε μία κοινή θέση», συμπλήρωσε ο κ. Καζνέβ.