ΗΠΑ: «Μαύρο» ρεκόρ καμμένης γης

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 17:12
UPD:17:16

A- A A+

Οι πυρκαγιές που συνεχίζουν να πλήττουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο ενός από τους ξηρότερους χειμώνες στα χρονικά, έχουν κάψει πλέον εκτάσεις - ρεκόρ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Πυρκαγιών. Το προηγούμενο «μαύρο» ρεκόρ κατείχε το 2006, άλλο ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από εκτεταμμένη ξηρασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, μέχρι στιγμής φέτος έχουν καεί σχεδόν 28 εκατομμύρια στρέμματα γης, ενώ ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ακόμη και τώρα μαίνονται 35 μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως στις δυτικές πολιτείες, οι οποίες απειλούν ή καίνε ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα. Η ξηρασία φέτος είναι πολύ πιο εκτεταμμένη σε σχέση με το 2006 και οι μετεωρολόγοι δεν περιμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, μεγάλο είναι και το οικονομικό κόστος των πυρκαγιών αυτών. Στη Γιούτα, μόνο η επιχείρηση για την κατάσβεση 1.000 και πλέον εστιών στοίχισε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Στη βόρεια Καλιφόρνια, το κόστος πριν από πέντε ημέρες διαμορφωνόταν στα 17 εκατομμύρια - και η συγκεκριμένη πυρκαγιά, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από κεραυνούς, δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, συνεχίζοντας να απειλεί 3.500 σπίτια.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό σπιτιών που έχουν απειληθεί φέτος», δήλωνε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής της Καλιφόρνια Ντάνιελ Μπέρλαντ. «Το γρασίδι, τα χαμόκλαδα και η ξυλεία είναι τόσο ξηρά εδώ που, όταν ο κεραυνός χτύπησε χωρίς να βρέχει, οι φλόγες άρχισαν να εξαπλώνονται γρήγορα».

Πλήγμα και για τον τουρισμό

Τη δική του «μάχη» με τις φλόγες δίνει και ο κλάδος του τουρισμού, καθώς οι φωτιές έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο τοποθεσιών που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. «Φέτος είχαμε μόνο ακυρώσεις», έλεγε στο Reuters ο ιδιοκτήτης επιχείρησης τουριστικών λεωφορείων, που δραστηριοποιείται στις δυτικές πολιτείες της Αμερικής.

Στην Καλιφόρνια, οι πυρκαγιές έκαψαν τμήματα προστατευόμενων περιοχών, όπως το Ηφαιστειακό Εθνικό Πάρκο Λάσεν, ενώ φωτιά στο Φαράγγι Ουόλντο του Κολοράντο ανάγκασε περισσότερους από 32.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα το θέρετρο. Η πυρκαγιά, που προκάλεσε ζημιές ύψους 352 εκατομμυρίων δολαρίων, θεωρείται η πλέον καταστροφική στην ιστορία της πολιτείας.

Οι ντόπιοι που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο φοβούνται ότι τα προβλήματα δεν θα είναι βραχυπρόθεσμα. «Θα πρέπει να απολύσουμε υπαλλήλους και να πάρουμε δάνειο για να μας βγάλει μέχρι του χρόνου», λέει ο Πατ Λίτζελ, ιδιοκτήτης επιχείρησης ράφτινγκ στο Κολοράντο. «Δεν νομίζω ότι όσο ζω θα ξαναδώ το τοπίο κατά μήκος του ποταμού να ανακάμπτει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή