Μέρκελ - Ολάντ σε αναζήτηση κοινής απάντησης

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Βενιζέλο - Κουβέλη πριν την αναχώρηση για Βερολίνο
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 08:10
UPD:14:59

Στόχος των δύο ηγετών είναι να εκπέμψουν κοινό μήνυμα - απάντηση στο αίτημα Σαμαρά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

A- A A+

Σε μία προσπάθεια να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο -παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν- όσον αφορά τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και ειδικά του ελληνικού προβλήματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο, λίγο πριν τις διαδοχικές επαφές που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η κ. Μέρκελ υποδέχεται τον κ. Σαμαρά στην καγκελαρία την Παρασκευή και μία μέρα μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο Ολάντ, σε μια στιγμή σπάνιας αισιοδοξίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση –και ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στόχος των δύο ηγετών είναι να εκπέμψουν κοινό μήνυμα - απάντηση στο αίτημα Σαμαρά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με τη γερμανική πλευρά να αφήνει ελάχιστο περιθώριο χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος. Πιο προσεκτική εμφανίζεται η προσέγγιση του Γάλλου προέδρου, θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ της γνωστής θέσης του για «μέτρα ανάπτυξης αντί λιτότητας», αλλά και της αναγνώρισης ότι η Αθήνα πρέπει να διευθετήσει τα δημοσιονομικά της ως προϋπόθεση για διεθνή βοήθεια.

«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και πολιτικά, καθώς και για το μέλλον της Ευρώπης... αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο θα προσεγγίσω τις συζητήσεις με το Γάλλο πρόεδρο», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ για τη σημερινή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε, χθες, από το Παρίσι ότι κατά τις συνομιλίες του με την καγκελάριο ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα φροντίσει για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης. Αναφερόμενη εξάλλου στο ελληνικό ζήτημα, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις», αλλά «ταυτόχρονα πρέπει να της δώσουμε προοπτική για ανάπτυξη».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κάμερον - Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά την οποία όπως ανακοινώθηκε, αμφότεροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την Ελλάδα.

«Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμφώνησαν ότι αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη η Ελλάδα να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της και να αποτρέψει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη ευρωζώνης », ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σε χθεσινές της δηλώσεις από το Τσίσιναου της Μολδαβίας, η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να συζητήσει το αίτημα Σαμαρά για «περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα» πριν από την επίσημη συνάντηση που θα έχει μαζί του την Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση την Παρασκευή», διεμήνυσε η κ. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας (για την Ελλάδα) και μετά θα λάβουμε αποφάσεις». «Προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση ότι πρέπει να καταφέρουμε ότι κάθε εταίρος πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», συμπλήρωσε με νόημα.

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήρισε πρόωρη κάθε συζήτηση για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της οικονομικής προσαρμογής. «Επί του παρόντος, είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής», τόνισε ο κ. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Ο Επίτροπος επισήμανε ότι η βασική στρατηγική του μνημονίου «είναι έγκυρη και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη» και υπενθύμισε ότι η τρόικα διενεργεί από τον Ιούλιο του 2012 αποστολή ελέγχου στην Αθήνα, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οι κύριοι στόχοι της αποστολής είναι, όπως είπε, «η επανεξέταση της δράσης που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της απαραίτητης οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και για την επαναφορά του προγράμματος στη σωστή κατεύθυνση, μετά τις καθυστερήσεις που συσσωρεύτηκαν την άνοιξη λόγω, κυρίως, των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και της βαθύτερης οικονομικής ύφεσης».

Επανέλαβε τέλος ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει «αποφασιστικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της, τηρώντας τις δεσμεύσεις της».

Σκληρή στάση εξακολουθεί να τηρεί η Ολλανδία εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή της στην προοπτική επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Σε δηλώσεις του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των ελληνικών στόχων. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα», είπε, «να επιτραπούν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές του προϋπολογισμού».

Στο Βερολίνο το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς

Ο κ. Σαμαράς αναχωρεί το απόγευμα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για το Βερολίνο. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη κατά την οποία του ενημέρωσε τόσο για τις συζητήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις επαφές που θα έχει το επόμενο διήμερο.

Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός την Παρασκευή στο Βερολίνο με στρατιωτικές τιμές, καθώς είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην καγκελαρία. Η συνάντησή του με την κ. Μέρκελ είναι προγραμματισμένη για τις 11:45 το μεσημέρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει γεύμα και μετά η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Με τον κ. Ολαντ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο το πρωί στις 10:30.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2225853 , για τις προσδοκίες του από τις συναντήσεις με την Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «το μόνο πράγμα στο οποίο θέλουμε να επιμείνουμε, είναι πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας». «Δεν συζητάμε για τους στόχους του προγράμματος. Θέλουμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Θέλω να σβήσω την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί προβληματα. Είμαι εδώ για να τα επιλύσω, αλλά έχουμε ανάγκη από λίγο αέρα για να ξαναβρούμε την ανάσα μας», τονίζει στην απάντησή του ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Συναντήσεις για επικοινωνιακούς λόγους

«Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει να συναντήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ χωρίς καμία πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μόνο ως μία προσπάθεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που δεν μπορεί να κρύψει τον επικίνδυνο και καταστροφικό χαρακτήρα του νέου πακέτου μέτρων, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η περιβόητη επιμήκυνση, εάν και εφόσον δοθεί», εκτιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη θηλιά του μνημονίου στον ελληνικό λαό, αφού στην ουσία συνιστά επιμήκυνση της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης, με νέα αδιέξοδα μνημόνια που ισοπεδώνουν τους εργαζόμενους και τη χώρα».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική σύμπλευσης της κυβέρνησης με τον χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας, που αποδομεί την Ευρώπη και διαλύει τα δικαιώματα των εργαζομένων της, συνιστά έγκλημα εις βάρος της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή