Η τηλεοπτική σειρά που εισχώρησε σε γκαλερί

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012 13:38
UPD:13:38

A- A A+

Λίγοι είναι αυτοί που περίμεναν το «Breaking Bad» - η δραματική τηλεοπτική σειρά που ξεκίνησε το 2008, με πρωταγωνιστή ένα δάσκαλο χημείας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, να εξελιχθεί σε ό,τι καλύτερο έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, η σειρά κάνει ακόμα πιο μακρινά βήματα στο χώρο της τέχνης και πρωταγωνιστεί σε ομαδική έκθεση που παρουσιάζεται στο Λος Αντζελες.

Η δημιουργία του παραγωγού Βινς Γκίλιγκαν - η οποία μεταδίδεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά στο καλωδιακό δίκτυο AMC- μπορεί να έχει μπει στην τελική της ευθεία, όμως η απήχηση και η φήμη της όλο και μεγαλώνει. Ο τόπος στον οποίο διαδραματίζεται είναι η Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό.

Η υπόθεση του «Breaking Bad» περιστρέφεται γύρω από τον Γουόλτερ Γουάιτ (Μπράιαν Κράνστον), ένα δάσκαλο χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αντιμετωπίζει πολλά οικογενειακά προβλήματα. Όταν ο Γουάιτ διαγιγνώσκεται με τελικό καρκίνο πνευμόνων, καταρρέει και αποφασίζει να προσανατολιστεί στον κόσμο του εγκλήματος, παράγοντας και πουλώντας μεθαμφεταμίνη, μαζί με τον πρώην μαθητή του, Τζέσι Πίνκμαν (Ααρον Πολ). Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογένειάς του.

Η ιστορία του ήσυχου δασκάλου Γουόλτερ Γουάιτ, που μετατρέπεται στον πιο ενδιαφέροντα παράνομο της μικρής οθόνης, έκανε θαύματα για την καριέρα του ηθοποιού Μπράιαν Κράνστον κι άλλαξε τα δεδομένα ως προς το τί θεωρούν πλέον πιθανά εμπορικό τα αμερικάνικα τηλεοπτικά κανάλια.

Η σειρά δεν σταμάτησε την επιτυχημένη πορεία της στην οθόνη, αφού μοιάζει να σημαδεύει και την ποπ κουλτούρα, καθώς έχοντας βρει την θέση της ήδη στα χρονικά της τηλεόρασης τώρα διεκδικεί μια θέση στον χώρο της τέχνης.

Η αρχή έγινε χάρη με μια ομαδική έκθεση - που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην διάσημη γκαλερί «1988» του Λος Aντζελες- εμπνευσμένη από τους χαρακτήρες και την ιστορία της σειράς. Οι στενές σχέσεις με την βιομηχανία του θεάματος και η αδυναμία που δείχνει για την ποπ κουλτούρα, έχει κάνει την γκαλερί «1988» να φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις όπως αυτές για τους «Avengers» και τον Μπιλ Μάρεϊ. Μέχρι το τέλος του μήνα, μια σειρά από σύγχρονους Αμερικάνους καλλιτέχνες και graphic designers ερμηνεύουν - μέσα από τα έργα τους- το όραμα του δημιουργού της σειράς, Βινς Γκίλιγκαν, και δίνουν έντονα καλλιτεχνική υπόσταση στον Γουόλτερ Γουάιτ, τον Τζέσι Πίνκμαν, τον Έκτορ Σαλαμάνκα - με το κουδουνάκι στο αναπηρικό καροτσάκι του, και τους υπόλοιπους αγαπημένους χαρακτήρες του «Breaking Bad».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς