Ο «Απρόθυμος φονταμενταλιστής» ανοίγει το Φεστιβάλ Βενετίας

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 10:53
UPD:28/11/2012 15:34

«Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής», το πολιτικό θρίλερ που σκηνοθέτησε η Ινδή Μίρα Ναΐρ, ανοίγει αύριο το βράδυ την αυλαία του 69ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας.

A- A A+

"Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής", το πολιτικό θρίλερ που σκηνοθέτησε η βραβευμένη - το 2001- με Χρυσό Λιοντάρι, Ινδή Μίρα Ναΐρ, ανοίγει αύριο το βράδυ την αυλαία του 69ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας.

Με πρωταγωνιστές τους Κίφερ Σάδερλαντ, Κέιτ Χάντσον, Ριζ Αχμέτ, Μάρτιν Ντόνοβαν, η ταινία - που βασίζεται στο ομότιτλο μπεστ σέλερ - καταπιάνεται με θέματα όπως ο φονταμενταλισμός και το αμερικανικό όνειρο στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου αμερικανική κοινωνία. Ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, στην παρουσίαση του προγράμματος της φετινής Μόστρα, ανέφερε πως η δημιουργία της Μίρα Ναΐρ επιλέχτηκε, προκειμένου "να τονίσει τον αναπτυσσόμενο ρόλο της γυναικείας δημιουργικότητας σε όλα τα επίπεδα".

Μεγάλα ονόματα, ενδιαφέρουσες ταινίες

Στο φετινό Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου, 21 συνολικά ταινίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό Λιοντάρι και τα υπόλοιπα βραβεία, ενώ το κόκκινο χαλί - που οδηγεί στην καινούργια κεντρική αίθουσα της διοργάνωσης, στο Λίντο της Βενετίας- αναμένεται να διαβούν μεγάλοι αστέρες της έβδομης τέχνης όπως οι Κλαούντια Καρντινάλε, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Μπεν Aφλεκ, Ρέιτσελ Βάις, Χοακίν Φίνιξ, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Τζούλι Κρίστι κ.ά..

Τα φαβορί

Στους τίτλους και τα ονόματα που θα αναζητήσουν διάκριση στην φετινή Μόστρα συγκαταλέγονται ο Μπράιαν ντε Πάλμα με την ταινία "Passion" -μια νέα έκδοση της γαλλικής παραγωγής του 2010 "Η Αντίζηλος", ο Τέρενς Μάλικ με το "To the wonder" που αναφέρεται σ' ένα ζευγάρι σε κρίση μετά την επιστροφή του από ένα προσκύνημα σε έναν ιερό χώρο στην Ιταλία -με τον Μπεν Άφλεκ να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Μάρκο Μπελόκιο με την "Bella addorementata", ο Κορεάτης Κιμ Κι Ντουκ με την ταινία "Pieta", ο Ολιβιέ Ασαγιάς και άλλοι σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν τις νέες κινηματογραφικές τους δουλειές.

Στο διαγωνιστικό τμήμα της ενότητας "Ορίζοντες" ξεχωρίζουν οι ταινίες "Boxing Day" - ένα δράμα του Βρετανού σκηνοθέτη Μπέρναρντ Ρόουζ, που αναφέρεται σ' έναν οδηγό λιμουζίνας και τον συνοδηγό του που κολλάνε στα βουνά του Κολοράντο, με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Χιούστον, η επίκαιρη Αιγυπτιακή ταινία "Winter of Discontent", του σκηνοθέτη Ιμπραχίμ Ελ Μπατούτ - που ξεκίνησε γυρίσματα τις πρώτες ημέρες της επανάστασης του Καΐρου και το "The Millennial Rapture" του Ιάπωνα Κότζι Γουακαμάτσου.

Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν ("Heat"," Miami Vice") θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής, μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Ματέο Γκαρόνε ("Γόμορα"), η εικαστικός και περφόμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η Γαλλίδα ηθοποιός Λετίτσια Κάστα και ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν ("Το βαλς με τον Μπασίρ").

Ελληνική συμμετοχή

O Γιώργος Ζώης θα πατήσει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια το κόκκινο χαλί της Μόστρα, με τη διάρκειας 11 λεπτών ταινία του, «Τίτλοι τέλους», η οποία θα διαγωνιστεί στο επίσημο τμήμα Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ.

Εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα, ο Γιώργος Ζώης θα πατήσει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια το κόκκινο χαλί της Μόστρα, με τη διάρκειας 11 λεπτών ταινία του, "Τίτλοι τέλους", η οποία θα διαγωνιστεί στο επίσημο τμήμα Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ. Η πρώτη εμφάνιση στη Βενετία για τον Έλληνα δημιουργό ήταν με το, επίσης, μικρό και ιδιαίτερα επιτυχημένο "Casus Belli", που έμελε να ταξιδέψει και να διακριθεί στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού. Η καινοτομία στην νέα ταινία του 30χρονου σκηνοθέτη είναι πως δεν πρωταγωνιστεί κανένας ηθοποιός, αντίθετα, κατά τη διάρκειά της ο θεατής βλέπει πλάνα από σκηνές που έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Αττική και διήρκεσαν 27 ημέρες, σε σπαστά διαστήματα από τον χειμώνα του 2011 έως και φέτος το καλοκαίρι. Η παραγωγή της ταινίας έγινε με χρήματα του ίδιου του Γιώργου Ζώη, καθώς προτίμησε να δοθεί η σχετική κρατική επιχορήγηση της ΕΡΤ σε κάποιο νέο σκηνοθέτη που κάνει τώρα το ξεκίνημα του.

Προτεινόμενα για εσάς