Μπασάρ Αλ Ασαντ: Η μάχη θα πάρει ακόμα καιρό

«Ζώνες προστασίας» για τους πρόσφυγες συζητούν Τουρκία και Γαλλία
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 10:18
UPD:11:23

«Δεν έχουμε ακόμα κερδίσει… Η μάχη θα πάρει καιρό» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο φιλοκαθεστωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Αλ Ντούνια» ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, η οποία θα μεταδοθεί απόψε.

A- A A+

«Δεν έχουμε ακόμα κερδίσει… Η μάχη θα πάρει καιρό» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο φιλοκαθεστωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Αλ Ντούνια» ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, η οποία θα μεταδοθεί απόψε.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που επικαλείται το Reuters, ο Σύρος πρόεδρος αν και παραδέχεται ότι το καθεστώς του δεν έχει ακόμη κερδίσει τη μάχη που διεξάγει εναντίον των ανταρτών, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη.

«Μπορώ να συνοψίσω την κατάσταση σε μια φράση: προοδεύουμε, η κατάσταση επί του πεδίου είναι καλύτερη, αλλά δεν έχουμε ακόμη κερδίσει, αυτό θα χρειαστεί ακόμη καιρό».

Έκανε λόγο, μάλιστα, για «επιχείρηση αυτοκάθαρσης του κράτους, κατά πρώτον, και του έθνους γενικά», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει πλέον «καθαριστεί» από τα πρόσωπα που, κατά τον ίδιο, στερούνται πατριωτισμού.

REUTERS

«Οι πατριώτες και οι εντάξει άνθρωποι δεν διαφεύγουν, δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα», σημείωσε ο Ασαντ.

Χαρακτήρισε, τέλος, «μη ρεαλιστική» τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας στη Συρία, την οποία ζητούν οι χώρες της Δύσης και η Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων.

«Πιστεύω πως το να μιλάμε για ζώνες προστασίας, πρώτον δεν είναι στο τραπέζι και δεύτερον είναι μια μη ρεαλιστική ιδέα ακόμη και για κράτη που είναι εχθρικά έναντι της Συρίας», επισήμανε ο πρόεδρος Ασαντ.

Στο μεταξύ, να αναλάβει δράση για τους Σύρους πρόσφυγες κάλεσε τον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αγκυρα.

« Περιμένουμε τα Ηνωμένα Έθνη να ενεργήσουν στο θέμα προστασίας των προσφύγων στη Συρία και αν είναι δυνατό να τους εξασφαλίσουν καταυλισμούς στο συριακό έδαφος», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Κατά τη διάρκεια επαφών του με ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο δημιουργίας «ζώνης προστασίας» για τους πρόσφυγες επί συριακού εδάφους υπό την προστασία διεθνών δυνάμεων.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 5.000 Σύροι πρόσφυγες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα της Τουρκίας, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 200.000 εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Την ίδια ώρα, «πολύ περιπλεγμένη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς τη δημιουργία ζωνών προστασίας στη Συρία, στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Εάν οι πρόσφυγες στις απελευθερωμένες περιοχές που ελέγχονται από τον νέο συριακό στρατό συγκεντρωθούν, θα πρέπει να τούς προστατεύσουμε. Αυτό ονομάζεται ζώνη προστασίας. Μελετάμε το θέμα. Είναι πολύ περιπεπλεγμένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και άλλων χωρών», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο Λοράν Φαμπιούς.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι έτοιμες να στηρίξουν την ιδέα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας και ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, όπως θα επιθυμούσαν οι αντάρτες στη Συρία και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε αυριανή σύνοδο.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή