«Προστατευμένα» φωτογραφικά άλμπουμ στο Facebook

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 10:01
UPD:10:01

Η άνοδος των social media, πέρα από πολύ αυξημένες δυνατότητες διασύνδεσης και επικοινωνίας, έφερε και... ανησυχίες σχετικά με προσωπικά δεδομένα, όπως οι φωτογραφίες.

A- A A+

Η άνοδος των social media, πέρα από πολύ αυξημένες δυνατότητες διασύνδεσης και επικοινωνίας, έφερε και... ανησυχίες σχετικά με προσωπικά δεδομένα, όπως οι φωτογραφίες. Οι περιπτώσεις δημοσίευσης φωτογραφιών των οποίων οι «πρωταγωνιστές» δεν χαίρονται ιδιαίτερα όταν τις βλέπουν online είναι πολύ συχνές - και φυσικά δεν εξαιρούνται και οι διάσημοι: ακόμα και ο «Mr. Facebook», Μαρκ Ζούκερμπεργκ είδε προσωπικές του φωτογραφίες να βγαίνουν στο Ίντερνετ, μετά τη δημοσίευσή τους στο ίδιο του το κοινωνικό δίκτυο.

Η γνωστή εταιρεία διαδικτυακής ασφαλείας, McAfee, αποφάσισε να προσπαθήσει να κάνει κάτι για αυτό: η εταιρεία, που είναι γνωστή για τα antivirus της, κυκλοφόρησε μία εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να βάλει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στις φωτογραφίες του.

Το όνομα της εφαρμογής είναι McAfee Social Protection και δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα δημιουργίας «προστατευμένων» φωτογραφικών άλμπουμ, τα οποία μπορούν να δουν μόνο αυτοί που ο χρήστης επιθυμεί να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Όπως είναι φυσικό, για να εγκατασταθεί η εφαρμογή, πρέπει πρώτα να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό Facebook του χρήστη.

Το McAfee Social Protection ζητά την κατάρτιση μίας λίστας με τα άτομα που θα μπορούν να δουν τις φωτογραφίες. Εάν προσπαθήσει να τις δει κάποιος που δεν βρίσκεται στην εν λόγω λίστα, τότε, ανεξαρτήτως του ποιοι έχουν γίνει tagged, ποιοι έχουν κάνει like και ποιοι έχουν σχολιάσει, δεν θα καταφέρει να το κάνει κανονικά, καθώς οι φωτογραφίες θα είναι εξαιρετικά θολές, ενώ δεν θα έχει ούτε τη δυνατότητα να τις αποθηκεύσει, εκτυπώσει ή να «πιάσει» μέσω screenshot (το μόνο που φαίνεται σε αυτή την περίπτωση είναι ένα κενό σημείο), χάρη στο λογισμικό Photo Viewer της McAfee. Για να μπορέσει να δει κανονικά τις φωτογραφίες ένας φίλος, θα πρέπει να έχει λάβει σχετική «πρόσκληση» και να διαθέτει επίσης εγκατεστημένο το McAfee Social Protection. Επίσης, περιέχεται λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, έτσι ώστε να ενημερώνεται ο χρήστης όταν φωτογραφίες του ανεβαίνουν από άλλους στο Facebook.

Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμα σε beta, οπότε και δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της. Είναι δωρεάν και συμβατή με Internet Explorer και Firefox σε μηχανήματα με Windows 7. Η McAfee έχει ανακοινώσει πως θα κυκλοφορήσουν και εκδόσεις για Chrome και φορητές συσκευές.

Προτεινόμενα για εσάς