Η καλλιτεχνική αφετηρία και ο επίλογος του αείμνηστου φωτογράφου Δημήτρη Παπαδήμου αποτυπώνονται στην έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες», που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο, στις Σπέτσες, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ.
Αναζητώντας τον άνθρωπο
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Δημήτρη Παπαδήμου από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία στην Αίγυπτο και από τα τελευταία χρόνια της ζωής του στις Σπέτσες, καθώς και πορτραίτα προσωπικοτήτων της εποχής.
Οι φωτογραφίες του έχουν σαν βασικό τους άξονα τον άνθρωπο και τα έργα του. Το αρχείο του αριθμεί περίπου 65.000 αρνητικά και τα αντίστοιχά τους κοντάκτ.
Τοπία και άνθρωποι από την έρημο, τον Νείλο, το Σινά, την Γκάνα, την Κύπρο, και την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Η περίοδος του πολέμου αποτυπώνεται από τον φακό του με σκηνές από τη Μέση Ανατολή, το Ρίμινι, τα Δεκεμβριανά και πορτραίτα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συγγραφέων, όπως των Μίνου Αργυράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Ναταλίας Μελά, Έλλης Λαμπέτη, Γιώργου Σεφέρη, Λώρενς Ντάρρελ, Ζαν Κοκτώ και πολλών άλλων.
Δύο μεγάλα πάθη
Ο Δημήτρης Παπαδήμος γεννήθηκε στην ελληνική παροικία του Καΐρου, το 1918. Επιθυμώντας να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, πειραματίστηκε με τη φωτογραφία από τα εφηβικά του χρόνια και αφοσιώθηκε σε αυτήν στα χρόνια της υπηρεσίας του ως στρατιωτικός φωτογράφος στις Ελληνικές Δυνάμεις Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης.
Με τη λήξη του πολέμου και την τραγωδία των Δεκεμβριανών, που απαθανάτισε με τον φακό του, ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο που συνδύαζε ιδανικά τα δύο του μεγάλα πάθη, το ταξίδι και τη φωτογραφία. Πριν τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ταξίδεψε στην Αίγυπτο, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του, με βαθιά ανθρώπινη ματιά. Παράλληλα, ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.
Κατόπιν, ταξίδεψε και φωτογράφισε την Ελλάδα. Υπήρξε συνεργάτης των Εικόνων και των περιοδικών Ηώς και Ταχυδρόμος, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον ΕΟΤ και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το επιστέγασμα της φωτογραφικής του δραστηριότητας ήταν η έκδοση του λευκώματος «Η Ελλάδα που Φεύγει», το 1974. Εκείνος έφυγε από τη ζωή το 1994.
Πληροφορίες
Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο, Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες, τηλ.: 22980 72643, 210 3234267. Διάρκεια έκθεσης: 5 – 30 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 19.30 – 24.00.