Δοκιμασία υπό την πίεση της τρόικας

Συνάντηση Γ. Στουρνάρα - τρόικας στις 16.00
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 09:48
UPD:15:31

Oι ξένοι τεχνοκράτες απορρίπτουν μεγάλο μέρος από τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι επανέρχονται στο τραπέζι η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο με εκτεταμένη εφεδρεία ή και άμεσες απολύσεις, οι μειώσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια.

A- A A+

Ακόμη ένα κρίσιμο τεστ συνοχής καλείται να περάσει σήμερα το τριμερές κυβερνητικό σχήμα, μετά την αμφισβήτηση από την τρόικα μεγάλου μέρους των μέτρων που προτείνει το οικονομικό επιτελείο.

Ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συναντώνται στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την εύρεση κοινής συνισταμένης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας θα έχουν νωρίτερα (στις 16.00) συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι τεχνοκράτες απορρίπτουν μεγάλο μέρος, (περίπου 2 δισ. ευρώ) από τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι επανέρχονται στο τραπέζι η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο με εκτεταμένη εφεδρεία ή και άμεσες απολύσεις, οι μειώσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια.

Η Δημοκρατική Αριστερά λέει και επίσημα «όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 έτη στα 67, και στις απολύσεις στο Δημόσιο και προτείνει ισοδύναμα μέτρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2234498 .

Εμφαση στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, εξακολουθεί να δίνει το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στην ανάγκη αποφυγής των οριζόντιων μέτρων, των μαζικών απολύσεων και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Στην αποψινή συνάντηση θα αναζητηθούν για ακόμη μία φορά λύσεις ώστε το πακέτο των μέτρων να έχει το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Το «χάσμα» των δύο πλευρών είναι αναγκαίο να ενωθεί άμεσα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Στο Eurogroup της Παρασκευής ο κ. Στουρνάρας καλείται να παρουσιάσει στους ομολόγους του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης δαπανών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή αιτήματος επιμήκυνσης στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος»

«Η ΔΗΜΑΡ δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, για να σημειώσει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών προτάσεων.

«Δέχομαι», είπε σε συνέντευξή του στο ρ/σ Βήμα FM, «ότι πολλές φορές οι ενστάσεις που έχουμε κάτω από την αφόρητη πίεση της κοινωνίας μπορεί να μας οδηγεί σε μερικές ανελαστικές διατυπώσεις σε σχέση με τα μέτρα, όμως το προσπαθούμε - προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικά μέτρα- και το κατορθώνουμε παρότι είναι δύσκολο».

Όπως παραδέχθηκε, η προγραμματική σύγκλιση την οποία συνυπέγραψαν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης, θα έχει παρεκκλίσεις, «γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή». «Αντιμετωπίζουμε -ενδεχομένως δικαιολογημένες λόγω παρελθόντος αλλά μη αιτιολογημένες, επί του παρόντος, ανελαστικότητες από πλευράς εταίρων. Πρέπει να πιέσουμε κι εμείς ως χώρα. Παράλληλα έχουμε πάντα κατά νου ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι αδύνατον να διατυπωθεί επί της ουσίας συγκεκριμένος, άλλος εναλλακτικός τρόπος, παρά μόνο η διαπραγμάτευση με τους εταίρους», ανέφερε ο κ. Λυκούδης, με την επισήμανση ότι «έχουμε και κατά νου μονίμως και συνεχώς ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεδομένη η κυβερνητική δέσμευση στο μνημόνιο

Η κυβερνητική δέσμευση στο μνημόνιο είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι επιμέρους διαφωνίες των τριών κομμάτων υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες καθώς «δεν αμφισβητούν τον πυρήνα του σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας».

Τα μνημονιακά μέτρα που θα αποφασίσουν οι κυβερνητικοί εταίροι δεν είναι ούτε τα πρώτα, ούτε τα τελευταία στο σήριαλ ισοπέδωσης της χώρας και ανθρωπιστικής καταστροφής, όσο υφίσταται η παρούσα κυβέρνηση, προειδοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «επικαλούνται συνεχώς υποκριτικά τη σωτηρία της χώρας για να δικαιολογήσουν τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις και να αφαιμάξουν περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων».

Χρυσή Αυγή: Θέατρο Σκιών

Το θέατρο σκιών της εγχώριας τρόικας συνεχίζεται, σχολίασε η Χρυσή Αυγή, «με Βενιζέλο-Κουβέλη να προσπαθούν μάταια να σώσουν τα κόμματά τους από την επερχόμενη κατάρρευση». Προς τη διάλυση όμως, προσθέτει, «οδεύει και η ΝΔ, που έχει γίνει αιχμή του δόρατος των τοκογλύφων στο σχέδιο εκποίησης της χώρας».

ΚΚΕ: Στήνουν ξανά λαιμητόμο

«Κυβέρνηση - Ε.Ε. ξαναστήνουν λαιμητόμο για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικό, εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο σενάριο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και στον ερχομό νέων σωτήρων», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή