ΗΠΑ: Kυβερνητικό σπίτι - εργαστήριο με μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 21:16

Το κτίσμα αποτελεί ένα εργαστήριο, όπου οι ερευνητές του ινστιτούτου φιλοδοξούν να μελετήσουν προϊόντα και συστήματα που κάνουν ένα σπίτι πιο «πράσινο». (Πηγή Νist.gov)

A- A A+

Ένα διώροφο σπίτι, παρόμοιο εξωτερικά με αυτά που συναντά κανείς στα προάστια αμερικανικών πόλεων, υψώνεται πλέον στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Προδιαγραφών και Τεχνολογίας (NIST), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, το κτίσμα είναι ένα εργαστήριο, όπου οι ερευνητές του ινστιτούτου φιλοδοξούν να μελετήσουν προϊόντα και συστήματα που κάνουν ένα σπίτι πιο «πράσινο».

Χρειάστηκαν 16 μήνες για την ανέγερση και άλλα τρία χρόνια για το σχεδιασμό του σπιτιού, που στοίχισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Το NZERTF, από τα αρχικά της επίσημης ονομασίας του (Δοκιμαστική Οικιστική Μονάδα Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης), παράγει όση ενέργεια καταναλώνει, χάρη σε προϊόντα που υπάρχουν ήδη στην αγορά: φωτοβολταϊκά πάνελ, γεωθερμικό σύστημα, φώτα LED και CLF, μόνωση τελευταίας τεχνολογίας, «έξυπνους» μετρητές. Οι επιστήμονες θέλουν να δείξουν ότι ακόμη κι ένα τέτοιο σπίτι, με εμβαδόν 250 τ.μ., το οποίο απευθύνεται σε μια ευκατάστατη τετραμελή οικογένεια, θα μπορούσε να έχει μηδενικό αποτύπωμα.

«Στόχος της εγκατάστασης είναι να δείξει ότι μέσα σε διάστημα ενός έτους, ένα σπίτι που μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα ως προς το μέγεθος και την αισθητική και το οποίο περιλαμβάνει όσα χαρακτηριστικά θα επιθυμούσε η μέση οικογένεια, είναι δυνατό να επιτύχει μηδενική κατανάλωση ενέργειας», λέει ο επικεφαλής του NIST Χάντερ Φάνεϊ. «Αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοι έχουν ένα σπίτι με μηδενικό αποτύπωμα, όμως απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις που διαθέτουν και τα υπόλοιπα σπίτια της κοινότητάς τους».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο Kυβερνητικό σπίτι - εργαστήριο φώτα και συσκευές θα τροφοδοτούνται από το φωτοβολταϊκό σύστημα και η επιπλέον ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο. Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, το σπίτι θα αντλεί ενέργεια. (Πηγή Νist.gov)

Για τους σκοπούς των πειραμάτων τους, οι ερευνητές... «νοίκιασαν» το σπίτι σε μια εικονική οικογένεια, τους Νίστερ, από τα αρχικά NIST. Με ειδικό λογισμικό προσομοίωσαν δύο εργαζόμενους γονείς και δύο παιδιά ηλικίας 8 και 14 ετών. Συσκευές που υπάρχουν στους χώρους του κτίσματος εκπέμπουν θερμότητα και υγρασία την κατάλληλη στιγμή, ενώ αισθητήρες καταγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν όταν η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι. «Κάθε κίνηση στη ζωή τους βασίζεται σε ένα σενάριο: τα φώτα ανάβουν και σβήνουν, [τα μέλη της οικογένειας] κάνουν μπάνιο», εξηγεί ο Φάνεϊ. «Οι συσκευές θα ανοίγουν και θα κλείνουν ακριβώς όπως θα τις χρησιμοποιούσε μια τετραμελής οικογένεια».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φώτα και συσκευές θα τροφοδοτούνται από το φωτοβολταϊκό σύστημα και η επιπλέον ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο. Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, το σπίτι θα αντλεί ενέργεια. Πιστεύουν όμως ότι, με κατάλληλο συνδυασμό των τεχνολογιών που έχουν εφαρμοστεί, το σπίτι θα μπορεί να παράγει ακόμη και περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή