Τις πύλες του στο κοινό ανοίγει το διαστημικό κέντρο ESTEC της ΕSA

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 22:33

Τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ιδέα σχετικά με το τι συμβαίνει στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής διαστημικής προσπάθειας αποκτά το ευρύ κοινό, καθώς το μεγαλύτερο διαστημικό κέντρο της «Γηραιάς Ηπείρου» ανοίγει τις πύλες του στις 7 Οκτωβρίου.

A- A A+

Τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ιδέα σχετικά με το τι συμβαίνει στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής διαστημικής προσπάθειας αποκτά το ευρύ κοινό, καθώς το μεγαλύτερο διαστημικό κέντρο της «Γηραιάς Ηπείρου» ανοίγει τις πύλες του στις 7 Οκτωβρίου.

Θα πρόκειται για την πρώτη πλήρως «Open Day» εδώ και περίπου είκοσι χρόνια για το ESTEC, στο Νόοτρντβικ της Ολλανδίας. To Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (European Space Research & Technology Centre- ESTEC) αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση της ESA και την «καρδιά» της διαστημικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Οι πύλες είναι προγραμματισμένες να ανοίξουν από τις 10:00 ως τις 16:00 την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ενώ θα συμμετέχει και το κοντινό κέντρο επισκεπτών του ESTEC, η Space Expo.

Το ESTEC αποτελεί την τεχνολογική «καρδιά» της ESA, το χώρο όπου «γεννιούνται», αναπτύσσονται και δοκιμάζονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη λήψη της απόφασης της κατασκευής του στην Ολλανδία.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του «ανοίγματος» του ESTEC είναι η πρόσβαση στην εγκατάσταση Erasmus, που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για το σχεδιασμό επιστημονικών πειραμάτων υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και περιέχει ακριβή μοντέλα των χώρων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε φυσικό μέγεθος, καθώς και εξοπλισμό που έχει χρησιμοποιηθεί σε διαστημικές αποστολές κατά το παρελθόν.

Το προσωπικό του ESTEC αποτελείται από 2.500 άτομα, που εργάζονται πάνω στην ευρωπαϊκή διαστημική τεχνολογία. Πρόκειται για έναν χώρο με πληθώρα δοκιμαστικών εγκαταστάσεων για τα υπό ανάπτυξη διαστημόπλοια, όπως ο Large Space Simulator (LSS), καθώς και το ESA Propulsion Laboratory (EPL) όπου διερευνώνται εξελιγμένες τεχνολογίες διαστημικής προώθησης. Η ίδρυσή του έλαβε χώρα το 1968. Από το 2000 και μετά δεν περιορίζεται σε δοκιμές πάνω σε διαστημικές τεχνολογίες, αλλά χρησιμοποιείται για δοκιμές τεχνολογιών από τους χώρους της αεροδιαστημικής, των σιδηροδρόμων, της παραγωγής ενέργειας και της ναυπηγικής, για λογαριασμό εταιρειών όπως η ΑΒΒ, η ALSTOM, η Airbus, η Bombardier και άλλες.

Προτεινόμενα για εσάς