Κλείνουν οι γαλλικές πρεσβείες σε 20 χώρες την Παρασκευή

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 12:43
UPD:15:20

Το εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo κυκλοφόρησε σήμερα έχοντας δημοσιεύσει σκίτσα με θέμα τον Μωάμεθ, εν μέσω αντιδράσεων από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες ότι η κίνηση μπορεί να «ρίξει λάδι στη φωτιά» δεδομένου του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί λόγω της προβολής αντιισλαμικής ταινίας που έχει πυροδοτήσει βίαιες αντιδυτικές διαδηλώσεις.

A- A A+

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστές οι γαλλικές διπλωματικές αποστολές και τα σχολεία σε είκοσι χώρες την Παρασκευή, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ από γαλλικό περιοδικό, τη στιγμή που ο μουσουλμανικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της αντιισλαμικής ταινίας.

«Αποφασίσαμε ως προληπτικό μέτρο να κλείσουμε τους χώρους μας, πρεσβείες, προξενεία, πολιτιστικά κέντρα και σχολεία», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση αυτή που θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Το εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo κυκλοφόρησε σήμερα έχοντας δημοσιεύσει σκίτσα με θέμα τον Μωάμεθ, εν μέσω αντιδράσεων από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες ότι η κίνηση μπορεί να «ρίξει λάδι στη φωτιά» δεδομένου του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί λόγω της προβολής αντιισλαμικής ταινίας που έχει πυροδοτήσει βίαιες αντιδυτικές διαδηλώσεις.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του περιοδικού είναι σήμερα αδύνατη, ενώ η σελίδα του στο Facebook έχει κατακλυσθεί από σχόλια. Ο διευθυντής του Charlie Hebdo ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα του δέχτηκε επίθεση από κυβερνοπειρατές.

REUTERS

Τον Νοέμβριο του 2011, μετά την κυκλοφορία της ειδικής έκδοσης με τίτλο «Charia Ηebdo» που φερόταν να έχει αρχισυντάκτη το Μωάμεθ, τα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας πυρπολήθηκαν και η ιστοσελίδα έγινε στόχος πειρατείας.

«Λάδι στη φωτιά»

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, o γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των γαλλικών πρεσβειών.

«Προφανώς έστειλα οδηγίες προς (τις πρεσβείες σε) όλες τις χώρες όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, λαμβάνουμε ιδιαίτερες προφυλάξεις», είπε δηλώνοντας «ανήσυχος».

Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία, η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

«Στη Γαλλία, ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και δεν πρέπει να πλήττεται. Τώρα σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη αυτήν την βλακώδη ταινία, αυτό το απίστευτο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, υπάρχει φόρτιση σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στην ερώτηση αν είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, η απάντηση είναι "όχι". Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι εναντίον της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας και δήλωσε πως όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα σκίτσα του Μωάμεθ μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα που τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε διαδήλωση το Σάββατο εναντίον της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων» , ο γάλλος πρωθυπουργός είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι «δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε να προκληθούν στη χώρα μας συγκρούσεις που δεν αφορούν τη Γαλλία».

«Δεν θα ανεχτούμε τις ακραίες ενέργειες...», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός και εξήρε το «πνεύμα υπευθυνότητας και μετριοπάθειας» των υπευθύνων του μουσουλμανικού πολιτισμού.

Σε ερώτηση για τη δημοσίευση σήμερα από την σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσων του Μωάμεθ, ο Ερό είπε χαρακτηριστικά: «η χώρα μας εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης, όπως και την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων».

«Ο καθένας μπορεί να ασκήσει αυτήν την ελευθερία», υπογράμμισε ο γάλλος πρωθυπουργός, όμως «αν κάποιος πραγματικά αισθάνεται ότι θίγονται οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις και ότι παραβιάζεται η ελευθερία του αυτή, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια».

Αναφερόμενος στα σκίτσα, ο Ερό είπε πως «είναι ευθύνη αυτών που διευθύνουν την εφημερίδα να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ταινία

Σε παράλληλες εξελίξεις, οι πακιστανικές αρχές κήρυξαν εθνική αργία την Παρασκευή προς τιμήν του προφήτη Μωάμεθ, μετά των κύμα των διαδηλώσεων για την προβολή της αντιισλαμικής αμερικανικής ταινίας.

Εκατοντάδες πακιστανοί δικηγόροι κατάφεραν σήμερα να περάσουν την πρώτη πύλη του διπλωματικού θύλακα του Ισλαμαμπάντ, μια αυστηρά φρουρούμενη περιοχή στην οποία βρίσκονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές, υπό το βλέμμα 2000 αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής, για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία.

Την ίδια ώρα ο αφγανός υπουργός Εξωτερικών Ζαλμάι Ρασούλ καταδίκαζε απερίφραστα την ταινία, αλλά και τα σκίτσα του Charlie Hebdo.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο καθένας θα πρέπει να σέβεται την πίστη του άλλου», δήλωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή