Μπαταρία - μπαγκαζιέρα αυξάνει το βεληνεκές των ηλεκτροκίνητων

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 22:32
UPD:22:32

Το ebuggy επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν ένα σχετικά φθηνό ηλεκτροκίνητο όχημα με μπαταρία που τους καλύπτει για μικρές αποστάσεις, έχοντας τη δυνατότητα να τοποθετήσουν την ειδική μπαγκαζιέρα έτσι ώστε να ταξιδεύουν για πολλές ώρες χωρίς στάσεις για φόρτιση (Πηγή:Ebuggy).

A- A A+

Την ώρα που επιστήμονες και αυτοκινητοβιομηχανίες εστιάζουν τις έρευνές τους στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα κάνουν τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων αποδοτικότερες, γερμανική εταιρία προτείνει μία εναλλακτική λύση: μια μπαγκαζιέρα που δίνει στα οχήματα τη δυνατότητα να ταξιδεύουν για πολλές ώρες χωρίς στάσεις για φόρτιση.

Το ebuggy επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν ένα σχετικά φθηνό ηλεκτροκίνητο όχημα με μπαταρία που τους καλύπτει για μικρές αποστάσεις, π.χ. μέσα στην πόλη. Για μεγαλύτερα ταξίδια, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να σταματήσουν στο σταθμό ebuggy της περιοχής τους και να τοποθετήσουν την ειδική μπαγκαζιέρα, η οποία συνδέει το όχημα με μια πολύ μεγαλύτερη μπαταρία. Στην επιστροφή, το ebuggy παραδίδεται στον ίδιο σταθμό και ο οδηγός συνεχίζει για τον τελικό προορισμό του με τη - γεμάτη πλέον- μπαταρία του αυτοκινήτου του.

«Το ebuggy επιτρέπει στην αυτοκινητοβιομηχανία να κατασκευάσει ηλεκτροκίνητα οχήματα σε λογικές τιμές, με μικρότερη μπαταρία, γιατί το προϊόν μας είναι διαθέσιμο για μεγαλύτερες αποστάσεις», εκτιμά ο Μάνφρεντ Μπάουμγκερτνερ, διευθυντής της εταιρίας που έχει έδρα τη Στουτγάρδη. «Έτσι, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα είναι κάποτε φθηνότερα από τα οχήματα με μηχανή εσωτερικής καύσης και η ηλεκτροκίνηση θα εδραιωθεί ταχύτερα και πιο δυναμικά».

Γνωρίζοντας ότι κάποιοι ίσως σκεφτούν την ενδεχόμενη ταλαιπωρία –να εντοπίσουν σταθμό, να συνδέσουν τον εξοπλισμό και να ταξιδεύουν με επιπλέον βάρος- η εταιρία εξηγεί ότι χρειάζονται μόλις δύο λεπτά για να συνδέσει κανείς το αυτοκίνητό του με το ebuggy, κάτι που καθιστά τη διαδικασία εξίσου απλή και γρήγορη με τον ανεφοδιασμό στο πρατήριο καυσίμων. Επιπλέον, ήδη κατασκευάζονται σταθμοί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου σταθμών, όπου οι οδηγοί θα μπορούν να αφήσουν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες-μπαγκαζιέρες για να πάρουν καινούριες.

Το ebuggy θυμίζει μια παραλλαγή αυτού που προσπαθεί να υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια η αμερικανο-ισραηλινή Better Place του Σάι Aγκασι, με σταθμούς τύπου drive-through, όπου οι οδηγοί ανταλλάζουν τις παλιές μπαταρίες με νέες μέσα σε λίγα λεπτά, αντί να περιμένουν ώρες για να φορτίσουν το όχημά τους. Η διαφορά είναι ότι οι υπεύθυνοι του ebuggy υπόσχονται ταξίδια χωρίς στάσεις – μια υπόσχεση που θα υλοποιήσουν με τη βοήθεια πολλών γερμανικών εταιριών και πανεπιστημίων καθώς και με μεγάλη επιχορήγηση του υπουργείου οικονομίας και τεχνολογίας της Γερμανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή