Το «Αξιον Εστί» συναντά τους θρησκευτικούς ήχους του Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 18:21

Ο Μάριος Φραγκούλης αναλαμβάνει το ρόλο του λαϊκού στα χορωδιακά τμήματα του «Aξιον Εστί» που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

A- A A+

Δύο χώρες και οι πολιτισμοί τους συναντώνται στο Ηρώδειο, όπου θα ηχήσουν το θρυλικό «Aξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και οι συνθέσεις «Stabat Mater» και «Song of Ascent» του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.

Σε σύμπραξη με το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων «Όασις» -στο οποίο θα διατεθούν τα έσοδα της βραδιάς- και με παγκοσμίως διακεκριμένους καλλιτέχνες, το έργο-σταθμός του μεγάλου μας συνθέτη, σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, ως ορόσημο της ελληνικής μουσικής και ιστορίας θα συναντηθεί με την παραδοσιακή και ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας, μέσα από τις δημιουργίες ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ρώσους συνθέτες.

Με νέα μουσική φόρμα

Αποτελώντας μνημείο της ελληνικής τέχνης, το «Aξιον Εστί», με την τεράστια σημασία του και τη μορφή του ποιητικού κειμένου, προχώρησε στην εξέταση μιας νέας μουσικής φόρμας.

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας», από τη Γένεση, μέχρι το προφητικό όραμα των βασάνων που μας επιβλήθηκαν, καλύπτει όλη την ιστορία του ελληνικού έθνους. Το έργο χωρίζεται στα τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη» και «Δοξαστικόν», ενώ, στην εσωτερική δομή του, υπάρχουν, επίσης, τρία στοιχεία: η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.

Ο Σταύρος Ζαλμάς αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή διαβάζοντας το πεζό κείμενο, ο Δημήτρης Καβράκος του ψάλτη στους ύμνους και ο Μάριος Φραγκούλης του λαϊκού στα χορωδιακά τμήματα.

Μουσική ιερής έμπνευσης

Με τη μουσική του, που εμπνέεται από ιερά κείμενα, ψαλμούς ορθόδοξων λειτουργικών κειμένων και μεσαιωνική λατινική ποίηση, και συγκινεί τους ανθρώπους, πέρα από καταγωγή, γλώσσα, πολιτικό προσανατολισμό και θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο ευρύτερα παρουσιαζόμενος από όλους τους εν ζωή Ρώσους συνθέτες, Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ, προσδίδει ένα βαθύ θρησκευτικό περιεχόμενο, ενώνει διαφορετικές κουλτούρες και εκφράζει βαθιά νοήματα με απλό και κατανοητό τρόπο. Τα έργα του θα παρουσιαστούν με σολίστ την Svetlana Kasyan και την Μαρίτα Παπαρίζου.

Ο Ρώσος συνθέτης , Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ.

Συντελεστές

Υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών με μαέστρο τον Σταύρο Μπερή, η Μικτή Χορωδία ΔΕΗ με μαέστρο τον Κωστή Κωνσταντάρα, η Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου με μαέστρο την Κατερίνα Βασιλικού και σολίστες παραδοσιακών οργάνων.

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 80, 55, 45, 35, 25, 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), 210 7234567, www.ticketservices.gr .

Προτεινόμενα για εσάς