ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές και ο παράγοντας «κλιματική αλλαγή»

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 12:10
UPD:12:16

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ομπάμα είπαν ότι είναι πιθανό να λάβουν υπόψη τις θέσεις του για την κλιματική αλλαγή, έναντι μόλις 32% για τους υποστηρικτές του Μιτ Ρόμνεϊ.

A- A A+

Έξι εβδομάδες απομένουν πλέον μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα καθορίσουν εάν ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραμείνει για ακόμη μια τετραετία στο Λευκό Οίκο ή θα παραδώσει τα κλειδιά στο Μιτ Ρόμνεϊ των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου το 7% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι – και οι θέσεις των υποψηφίων για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Η έρευνα διεξήχθη από τα πανεπιστήμια Γέιλ και Τζορτζ Μέισον σε δείγμα 1.061 Αμερικανών ψηφοφόρων. Παρότι λίγοι ήταν αυτοί που απάντησαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το βασικό ζήτημα των εκλογών, σε ποσοστό 61% είπαν ότι αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα καθορίσουν την απόφασή τους στην κάλπη.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ομπάμα είπαν ότι είναι πιθανό να λάβουν υπόψη τις θέσεις του για την κλιματική αλλαγή, έναντι μόλις 32% για τους υποστηρικτές του Μιτ Ρόμνεϊ. Από τους αναποφάσιστους και τους πιθανούς ψηφοφόρους του Ομπάμα, το 66 έως 75% θεωρούν επίσης ότι ο πρόεδρος και το Κογκρέσο πρέπει «να κάνουν περισσότερα» για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οι θέσεις των υποψηφίων προέδρων για την παγκόσμια υπερθέρμανση θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι θα κρίνουν την ψήφο τους στις 6 Νοεμβρίου», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, εκτιμώντας ότι «οι υποψήφιοι ίσως θέλουν να επικοινωνήσουν και να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για την κλιματική αλλαγή καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών». Όπως επισημαίνουν, το περιθώριο σφάλματος για τους ψηφοφόρους των Ομπάμα και Ρόμνεϊ είναι ±5% και για τους αναποφάσιστους ανέρχεται σε ±11%.

Το 65% τόσο των αναποφάσιστων όσο και των πιθανών ψηφοφόρων του Ομπάμα συμφωνούν με τη δήλωση ότι η υπερθέρμανση οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Την άποψη αυτή ασπάζεται μόλις το 27% των πιθανών ψηφοφόρων του Ρόμνεϊ. Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τα ορυκτά καύσιμα, το 38% των ψηφοφόρων του Ρόμνεϊ πιστεύουν πως θα πρέπει να περιοριστεί, έναντι 65% για τους ψηφοφόρους του Ομπάμα και 55% για τους αναποφάσιστους.

Σημείο σύγκλισης και για τα δύο «στρατόπεδα» αποτελούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: το 85% όσων δηλώνουν ότι θα στηρίξουν Ομπάμα, το 73% των υποστηρικτών του Ρόμνεϊ και το 83% των αναποφάσιστων εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «ποντάρουν» περισσότερο στις ΑΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή