Φουτουριστικά αυτοκίνητα επόμενης γενιάς από Toyota και Nissan

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 22:34

Καθώς η CEATEC 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τόκιο, οι ιαπωνικές εταιρείες του κόσμου της τεχνολογίας παρουσιάζουν ό,τι καλύτερο έχουν σε κάθε τομέα. Η Nissan παρουσίασε το NSC - 2015: ένα αυτοκατευθυνόμενο πρωτότυπο το οποίο θα φέρει στο μυαλό αρκετών τον «Κιτ» του «Ιππότη της Ασφάλτου».

A- A A+

Καθώς η CEATEC 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τόκιο, οι ιαπωνικές εταιρείες του κόσμου της τεχνολογίας παρουσιάζουν ό,τι καλύτερο έχουν σε κάθε τομέα. Ο χώρος του αυτοκινήτου δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτό τον κανόνα, με την Toyota και τη Nissan να παρουσιάζουν οχήματα που φαντάζουν βγαλμένα απευθείας από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η Toyota αποκάλυψε το Smart INSECT (Information Network Social Electricity City Transporter), ένα concept όχημα της σειράς COMS. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο όχημα, το οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα «γιγαντιαίο αξεσουάρ για το smartphone».

http://www.youtube.com/watch?v=kTpnuFBNryo

Είναι ηλεκτροκίνητο, έχει εμβέλεια 50 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 60 χιλιομέτρων ανά ώρα. Διαθέτει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να «καταλαβαίνει» τον οδηγό του όταν αυτός το πλησιάζει, οπότε και τον χαιρετά ανάβοντας τα φώτα του. Στη συνέχεια, ο οδηγός μπορεί να δώσει την εντολή ξεκλειδώματος ανοιγοκλείνοντας τα χέρια του σαν φτερά πουλιού, κίνηση την οποία το όχημα «αντιλαμβάνεται», χάρη στην τεχνολογία αναγνώρισης κίνησης που διαθέτει,αντίστοιχη αυτής του διάσημου Kinect. Επίσης, το όχημα διαθέτει λογισμικό αναγνώρισης συμπεριφοράς. Μετά από συγχρονισμό με το smartphone του ιδιοκτήτη, το INSECT συνδέεται με το υπολογιστικό νέφος και αποκτά τον αντίστοιχο εικονικό «μπάτλερ/πράκτορα», ανάλογα με τη διάθεση του οδηγού, ο οποίος αναλαμβάνει τα πάντα, από την ένταση της μουσικής και τη λειτουργία του air - condition στο σπίτι μέχρι την ισχύ των φώτων και την παροχή οδηγιών όταν το όχημα κάνει μία νέα διαδρομή. Το Smart INSECT είναι μονοθέσιο και οι άνωθεν λειτουργίες μπορούν να ελεγχθούν και εξ αποστάσεως μέσω του smartphone.

Η Nissan, από πλευράς της, παρουσίασε το NSC - 2015: ένα αυτοκατευθυνόμενο πρωτότυπο το οποίο θα φέρει στο μυαλό αρκετών τον «Κιτ» του «Ιππότη της Ασφάλτου», καθώς είναι ικανό να παρκάρει μόνο του και να…έρθει στον οδηγό όταν αυτός το καλέσει. Αποτελεί μία βελτιωμένη έκδοση του μοντέλου Leaf, και για την πλοήγησή του βασίζεται σε αισθητήρες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τεχνολογία 4G. Εξελιγμένη ρομποτική τεχνολογία χρησιμοποιείται για το χειρισμό του τιμονιού, την αλλαγή ταχυτήτων και το φρενάρισμα.

Το NSC-2015 είναι ικανό να «διαβάσει» πινακίδες στο δρόμο, και είναι αρκετά «έξυπνο» για να σταματά στις διασταυρώσεις. Ο χειρισμός του εξ αποστάσεως είναι δυνατός μέσω smartphone, ενώ μόλις ο οδηγός κατεβεί, το όχημα είναι ικανό να παρκάρει μόνο του, εάν δοθεί η ανάλογη εντολή: το αυτοκίνητο ψάχνει για έναν κατάλληλο χώρο και στη συνέχεια ξεκινά το αυτόματο παρκάρισμα. Όταν ο οδηγός του το χρειαστεί, μπορεί να του δώσει την εντολή να έρθει εκεί που βρίσκεται, καλώντας το μέσω του smartphone του.

http://www.youtube.com/watch?v=LC2wiBQLHRw

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι το σύστημα ασφαλείας του: διαθέτει κάμερα η οποία επιβλέπει τον περιβάλλοντα χώρο, και όταν αντιληφθεί ύποπτη συμπεριφορά ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως το NSC - 2015 είναι σε θέση να βγει κανονικά στον δρόμο (η παρουσίαση έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο), αλλά η σχετική τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και η εταιρεία φαίνεται να σκοπεύει να αξιοποιήσει εμπορικά το αυτοκίνητο και την τεχνολογία του κατά το 2015.

Προτεινόμενα για εσάς