Η ευρωκρίση που δεν αφήνει αλώβητη την Ιταλία, έχει μια - θετική για το περιβάλλον - «παρενέργεια» στη χώρα της Fiat και της Ferrari: το 2011, οι πωλήσεις ποδηλάτων ξεπέρασαν αυτές των αυτοκινήτων για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ένωση των κατασκευαστών αυτοκινήτων Confindustria, πέρυσι οι Ιταλοί αγόρασαν 1.750.000 ποδήλατα και 1.748.000 αυτοκίνητα. Κατά την ίδια πηγή, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1964. Όλα αυτά σε μία χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας Ι.Χ., καθώς σε κάθε δέκα ανθρώπους αντιστοιχούν έξι αυτοκίνητα.
Από μεταπολεμικό σύμβολο ισχύος και βιομηχανικής ανάπτυξης όμως, το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σήμερα σε πολυτέλεια και οικονομικό «βαρίδι» για πολλές οικογένειες. Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται σε επίπεδα παρόμοια με της Ελλάδας και τα έξοδα ενός αυτοκινήτου έχουν υπολογιστεί σε περίπου 7.000 ευρώ το χρόνο.
Τα κίνητρα για τους νέους ποδηλάτες της Ιταλίας δεν είναι μόνο οικονομικά. Στο κέντρο της Ρώμης, όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα και δίκυκλα χαμηλού κυβισμού, όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι το ποδήλατο βολεύει, ειδικά για μικρές αποστάσεις. Εκτός από τις νέες αγορές, δεκάδες χιλιάδες παλιά ποδήλατα που σκούριαζαν σε υπόγεια και αποθήκες, αποκαθίστανται τώρα για να γνωρίσουν νέες δόξες.
«Άνθρωποι, οι οποίοι στη ζωή τους είχαν οδηγήσει μόνο αυτοκίνητο, αλλάζουν τρόπο σκέψης», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο πρόεδρος της ιταλικής Ένωσης Φίλων Ποδηλάτου Αντόνιο ντελα Βενέτσια. «Πιστεύω ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ιταλία δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα που βλέπαμε πριν από το 2008».
Αντιστρόφως ανάλογη με την απρόσμενη άνθηση που γνωρίζουν τα ποδήλατα είναι η τροχιά που διαγράφει η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει περιέλθει σε μεγάλη κρίση: το Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μειωμένες κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της Fiat Σέρτζιο Μαρκόνε, «όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, σήμερα βιώνουν την απογοήτευση σε διάφορες διαβαθμίσεις».