Νέα, «θετική» καμπάνια της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 21:55

Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Κόνι Χέντεγκααρντ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι πολιτικές για το κλίμα θα οδηγήσουν σε περιορισμό της ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο και θα μειώσουν την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.

A- A A+

Νέα καμπάνια με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλοντας μηνύματα, με τα οποία φιλοδοξεί να «κερδίσει» τους Ευρωπαίους πολίτες.

'Αξονας της εκστρατείας είναι να δείξει με ποιον τρόπο η ανάληψη δράσης για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η αλλαγή στο μήνυμα θεωρήθηκε απαραίτητη, καθώς η Κομισιόν πιστεύει ότι η πολιτική για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα πετύχει μόνο εφόσον οι πολίτες πειστούν για την αξία της συμμετοχής τους σε αυτό το κοινό όραμα.

Έτσι η νέα καμπάνια, που τιτλοφορείται «Worldulike» («Κόσμος που σας αρέσει»), αντί να στηρίζεται σε ζοφερά σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εστιάζει στο πώς η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ωφελήσει - και οικονομικά- τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Κομισιόν επιχειρεί να περάσει το μήνυμα για μία κοινωνία με χαμηλότερες εκπομπές μέσω της ιστοσελίδας της, αλλά και μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Στην προσπάθεια συμμετέχουν μέχρι στιγμής περισσότεροι από 70 οργανισμοί, ανάμεσά τους ενώσεις επιχειρήσεων, ΜΚΟ, κυβερνητικές υπηρεσίες και πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας προβάλλονται θετικά παραδείγματα από ολόκληρη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η μεταφορά σωματικής θερμότητας από ένα κτήριο για τη θέρμανση ενός άλλου (Σουηδία), η παραχώρηση του αυτοκινήτου μιας οικογένειας στους γείτονές της (Βρετανία) και η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα (Λετονία).

Η καμπάνια αποτελεί απάντηση σε όσους επέκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πολιτική που, όπως υποστήριζαν, δεν περνούσε στους πολίτες το μήνυμα ότι η προσπάθεια για χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να βελτιώσει τη δική τους καθημερινότητα, εκτός από το να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπτώσεις, πιο μακροπρόθεσμα.

Μιλώντας στο BBC, η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Κόνι Χέντεγκααρντ, είπε ότι οι πολιτικές για το κλίμα θα οδηγήσουν σε περιορισμό της ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο, θα μειώσουν την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες και το κόστος της ενέργειας, ενώ θα βελτιώσουν και την υγεία των πολιτών, αν αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή