Tο Ιράκ 2η πετρελαιοεξαγωγός χώρα στον κόσμο;

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 13:52

A- A A+

Διπλασιασμό της παραγωγής αργού πετρελαίου από το Ιράκ έως τα τέλη της δεκαετίας «βλέπει» η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) σε νέα έκθεσή της.

Εκτιμά ότι, μετά από πολλά χρόνια πολέμου, κυρώσεων και αναιμικών επενδύσεων, η ιρακινή βιομηχανία υδρογονανθράκων βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «έκρηξης» που μπορεί να καταστήσει τη χώρα 2η μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου παγκοσμίως.

Στο πλέον αισιόδοξο σενάριό τους, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, τα έσοδα των Ιρακινών από τις εξαγωγές πετρελαίου θα διπλασιαστούν φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 200 δισ. δολάρια ετησίως.

Επιπλέον, στο Ιράκ θα οφείλεται σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως από σήμερα έως το 2035. Η χώρα θα «εκτοξευθεί» στη δεύτερη θέση των ισχυρών του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, εκτοπίζοντας το Ιράν ή τη Βενεζουέλα. Εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, λέει η IEA, τότε και η οικονομία του Ιράκ θα φθάσει να κινείται στα ίδια μεγέθη με αυτήν της Σαουδικής Αραβίας.

«Είμαι αισιόδοξος για το Ιράκ, τη συμβολή του στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές καθώς και την ικανότητα των Ιρακινών να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους», δήλωσε στο Associated Press ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA Φατίχ Μπιρόλ. «Έτσι μία νέα, σύγχρονη και ευημερούσα χώρα αναμένεται να αναδυθεί στη Μέση Ανατολή χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Παρότι το μέλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας διαγράφεται λαμπρό, η έκθεση προειδοποιεί ότι η παραγωγή της Βαγδάτης θα μπορούσε να αυξηθεί σε μόλις 6 εκ. βαρέλια αργού την ημέρα έως το 2020 – όταν ο στόχος της είναι τα 12 εκ. βαρέλια έως το 2017 – υπό τις ισχύουσες συμφωνίες με ξένους πετρελαϊκούς ομίλους.

«Καμπανάκι» για την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου

Από τα τέλη του 2008, το Ιράκ έχει συνάψει πάνω από δέκα συμφωνίες με ενεργειακούς ομίλους –μεταξύ αυτών η BP, η Royal Dutch Shell, η ExxonMobil κ.α.- για την εκμετάλλευση μεγάλων κοιτασμάτων στο Νότο. Παρότι η παραγωγή έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, τα κοιτάσματα δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα λόγω των ανεπαρκών υποδομών και άλλων παραγόντων.

Κατά τη γενική διευθύντρια της IEA Μαρία φαν ντερ Χόφεν, εναπόκειται στους ξένους ομίλους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που σχετίζονται και με την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων του Ιράκ - απόρροια της συνεχιζόμενης διαμάχης Βαγδάτης - Ιρακινού Κουρδιστάν γύρω από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και τα έσοδα. Η υπηρεσία προειδοποιεί και το Ιράκ ότι τυχόν καθυστερήσεις στη διευθέτηση του ζητήματος θα του στοιχίσουν ακριβά.

«Το Ιράκ μπορεί να κερδίσει σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την εξαγωγή πετρελαίου έως το 2035, δηλαδή κατά μέσο όρο 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και μία ευκαιρία να μεταμορφώσει τις προοπτικές της χώρας», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η επίτευξη των απαραίτητων επιπέδων παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου απαιτεί ταχεία και συντονισμένη πρόοδο κατά μήκος της αλυσίδας ενεργειακού εφοδιασμού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή