Η επόμενη μέρα της επίσκεψης Μέρκελ

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 14:46
UPD:19:46

«Πολύ θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, τονίζοντας ότι το μήνυμα που εστάλη ήταν ότι «η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σωστά».

A- A A+

«Πολύ θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, τονίζοντας ότι το μήνυμα που εστάλη ήταν ότι «η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σωστά».

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στο «Βήμα FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κ. Μέρκελ εξέφρασε «τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη» προς τη χώρα μας και έδειξε, όπως είπε, να γνωρίζει καλά «τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και τα οξυμμένα προβλήματα».

Ο κ. Κεδίκογλου έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στη συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνο-γερμανικό Επιμελητήριο, όπου η κ. Μέρκελ είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ανοιχτά με επιχειρηματίες και έγινε, όπως σημείωσε, «σαφέστατα αντιληπτό» το ζήτημα της ρευστότητας. «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι εκεί τέθηκαν στην κ. Μέρκελ συγκεκριμένα παραδείγματα ελληνογερμανικών επενδύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη και σταμάτησαν λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά», παρατήρησε.

Οσον αφορά στα νέα μέτρα, ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο των διαβουλεύσεων», ενώ σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα οριστικοποιηθούν και θα ψηφιστούν διευκρίνισε ότι «αυτό συναρτάται με την πορεία των διαβουλεύσεων με την τρόικα και με τη σύνταξη της έκθεσής της».

Ερωτηθείς για το πότε θα έχουν νέα συνάντηση οι κυβερνητικοί εταίροι, τόνισε ότι αυτό θα γίνει σύντομα, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση «ενημερώνονται συνεχώς για την εξέλιξη των συνομιλιών με την τρόικα για τις κινήσεις της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου βοήθησε την εθνική υπόθεση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, η παρουσία της «δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Μάλιστα, οι πηγές αυτές σημείωναν πως η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, απλά «εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται ενοχλημένες από την αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα της αξιοπιστίας, την οποία τώρα ανακτά η Ελλάδα, αλλά και με τη διαφωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για την παρουσία και των τριών πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Περιμένουμε πάντα την έκθεση της τρόικας και εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με το ύψος, το περιεχόμενο, και τη χρονική κλιμάκωση του πακέτου των μέτρων. Αυτό οδηγεί κάπου, μόνον αν υπάρχει το ευρύτερο πλαίσιο για το οποίο μιλά σταθερά και επίμονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Ως προς το ζήτημα της αξιοπιστίας, θεωρούν ότι το κορυφαίο επιχείρημα της χώρας είναι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού τα δυόμισι τελευταία χρόνια, με συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως το αναγνώρισε και η κ. Μέρκελ. Και προσθέτουν ότι αυτό πρέπει να προβάλει διεθνώς η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη διαφωνία του κ. Κουβέλη να παραστούν και οι άλλοι δύο αρχηγοί στη συνάντηση, έλεγαν ότι «είναι κρίμα που ο κ. Κουβέλης δεν θέλησε να εμφανιστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση και να υποστηρίξουν από κοινού, σε μια συζήτηση με την κ. Μέρκελ, την εθνική στρατηγική».

Ασκούν, τέλος, κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο αναφέρουν ότι «παραμένει εγκλωβισμένος στις εσωτερικές του αντιθέσεις και διαφωνίες του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ η επίσκεψη χαρακτηρίζει «θετικό γεγονός ως μέρος της διαδικασίας πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους μας». Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η ψήφιση του πακέτου μέτρων και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, πρέπει να οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία – πολιτική δέσμευση παραμονής της χώρας στο ευρώ που θα περιλαμβάνει:

-Την πλήρη καταβολή της δόσης των 31,5 δισ.

-Τη χρονική επιμήκυνση.

-Τη μη περαιτέρω αύξηση του τμήματος του πακέτου που αφορά σε μισθούς-συντάξεις-επιδόματα.

-Την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης από όλα εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων.

-Τη μη εξαίρεση της χώρας από πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

-Την ενίσχυση της χώρας με αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης, την καταπολέμηση της ανεργίας και την στοχευμένη υποστήριξη σε όσους διαβιούν σε μεγάλη φτώχεια.

Καταλήγοντας, η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως «η θέση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ότι η χώρα δεν χρειάζεται να διαπραγματεύεται και να διαβουλεύεται με τους εταίρους δείχνει ότι αποκλειστικό ενδιαφέρον αυτών των δυνάμεων είναι η αλίευση ψήφων διαμαρτυρίας και τίποτα παραπάνω».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή