«Ψήφος εμπιστοσύνης» προς την ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας, που ετοιμάζεται να λάβει νέα επώδυνα μέτρα, θεωρήθηκε από τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η χθεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ταξίδι της καγκελαρίου στην Ελλάδα επισφραγίζει, επίσης, και την αναθέρμανση των σχέσεων της Αγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος πριν τις εκλογές κατέκρινε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι πιστωτές της χώρας.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, παρότι το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, εκτιμάται ότι θα επιφέρει ρήγμα στις σχέσεις των τριών κυβερνώντων κομμάτων, περιορίζοντας την πλειοψηφία της κυβέρνησης.
«Πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει θετική επίδραση στη ψηφοφορία και θεωρώ ότι για αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε», σχολιάζει στη WSJ ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ο Σαμαράς κερδίζει πόντους κάθε μέρα που περνάει, βελτιώνοντας το προφίλ του», συμπληρώνει.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το σχετικό δημοσίευμα στον ιστότοπο του Bloomberg Businessweek, το οποίο ερμηνεύει επίσης την επίσκεψη Μέρκελ ως μια κίνηση υποστήριξης προς τη χώρα που έχει δοκιμαστεί σκληρά από την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.
Τους επόμενους μήνες, η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα κληθούν να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα με απτό τρόπο, ο οποίος δεν θα εξαντλείται σε δηλώσεις κατανόησης, σημειώνει το δίκτυο. Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να αποδεχθούν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην ΕΚΤ και τα κράτη της ευρωζώνης ή θα χρηματοδοτήσουν τη χώρα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πιο καυστικό ύφος υιοθετούν οι Financial Times, οι οποίοι εκτιμούν ότι παρότι στόχος της χθεσινής επίσκεψης ήταν η παροχή στήριξης στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, στην ουσία επισκιάστηκε από τα μνησίκακα συνθήματα με τα οποία οι Έλληνες υποδέχθηκαν τη Γερμανίδα κεγκελάριο.
«Οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιράζονται μια οδυνηρή ιστορία πολέμων και αυτή η επίσκεψη μοιάζει να αποκρυσταλλώνει τη μνησικακία ανάμεσά τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT. Ουσιαστικά αποτυπώνει τα δύο άκρα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη: από τη μία ο πικραμένος δανειζόμενος και από την άλλη ο πολιορκούμενος δανειστής».
Στη οργή με την οποία ο ελληνικός λαός υποδέχθηκε την Αγκελα Μέρκελ αναφέρεται και το σημερινό δημοσίευμα των The New York Times, το οποίο τιτλοφορείται «Εγκαρδιότητα από τους επίσημους, οργή από το λαό».
Όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, η επίσκεψη της κ. Μέρκελ έγκειται στο πλαίσιο της πρόσφατης προσπάθειάς της να αποδείξει τη δέσμευσή της για αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, μετά τη σκληρή κριτική που έχει ασκηθεί τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης.
Όπως αποδεικνύει το ταξίδι, το Βερολίνο έχει συνειδητοποιήσει ότι παρά τον «πονοκέφαλο» που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς οι ηγέτες της νότιας Ευρώπης -ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία, ο Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία και ο Αντώνης Σαμαράς στην Ελλάδα- στην πραγματικότητα είναι οι πιο καταδεκτικοί συνομιλητές με τους οποίους θα πρέπει να συνεννοηθεί η κ. Μέρκελ, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Παρότι η επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ θεωρήθηκε ιδιαίτερα αιφνιδιαστική, με τους αξιωματούχους να εξαίρουν τη σημασία της ως μια ένδειξη της αποφασιστικότητας του Βερολίνου να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ουσιαστικά δεν απέφερε ουσιαστικούς καρπούς», εκτιμά η Guardian.
Στη Γερμανία, θετικός είναι ο απολογισμός των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Όπως εκτιμούν πολλοί Γερμανοί αναλυτές, η κ. Μέρκελ έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της και με τη χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα θέλησε να υπογραμμίσει τη βούληση και αποφασιστικότητά της να κρατήσει σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Με το ταξίδι αυτό, η Μέρκελ ήρθε να επιβεβαιώσει τα σενάρια που τη θέλουν να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Μια απόφαση που συνδέεται φυσικά και με τις γερμανικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο, αναφέρει το δημοσίευμα στον ιστότοπο της DW.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η εκτίμηση του ανταποκριτή του πρώτου προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, ο οποίος σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού: «Εάν αυτή η επίσκεψη έχει κάποιον νικητή, τότε αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό γιατί απέσπασε δυο πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, ότι η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και ότι η Γερμανία στηρίζει αυτή την προσπάθεια».
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους». Αρθρο της ίδιας εφημερίδας επισημαίενι ότι «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πιστωτές είναι εκβιάσιμοι».
Tο πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ αναφέρει: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ, με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα. Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να προβληματίσουν τους Ευρωπαίους. Αποδεικνύουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά, εάν λείψει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν σε χειρότερες συνθήκες από τους πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο να επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».
«Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στο Μαξίμου» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα στον ιστότοπο του Spiegel Online. Όπως αναφέρει, «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότωφ και κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν ευγένειες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να υπογραμμιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».
Το περιοδικό Focus μάλιστα, γνωστό για τα προκλητικά του πρωτοσέλιδα, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες η Άγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» όχι μόνο στα γερμανικά, αλλά και στα ελληνικά. Σε ένα απόσπασμα παρατηρεί: «Το ζητούμενο δεν είναι να δίνει ο ισχυρός στον αδύναμο εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγορεύσεις. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης χώρας σας. Να ενισχυθεί και πάλι η Ευρώπη και να μπορεί να σταθεί η ήπειρός μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».