Διευκρινίσεις μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από την απόδοση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής έσπευσε να δώσει το Γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.
Αφορμή στάθηκε η απόδοση της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος σύμφωνα με την οποία μίλησε για «ελεύθερο Αιγαίο» (το λάθος αποδίδεται στο μεταφραστή-διερμηνέα που ήταν παρών στη συνάντηση). «Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο», ήταν η αρχική μετάφρασή της, ωστόσο λίγο αργότερα από το γραφείο του προέδρου της Βουλής δόθηκε η ακριβής δήλωση του κ. Νταβούτογλου.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο κ. Μεϊμαράκης προσέφερε τον κ. Νταβούτογλου ένα αναμνηστικό δώρο που, όπως είπε, απεικονίζει «ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».
«Σας ευχαριστώ και για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα», απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία», ήταν η ακριβής δήλωσή του.
Ύστερα από όσα αποδόθηκαν στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, δόθηκε στο ΥΠΕΞ και η ηχογραφημένη συνομιλία των κ.κ. Νταβούτογλου και Μεϊμαράκη, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Γνωστές οι ιδιοκτησιακές βλέψεις της Τουρκίας
Σε δήλωσή του με αφορμή την αρχική απόδοση της δήλωσης Νταβούτογλου, ο τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σημείωσε με νόημα πως «είναι γνωστές οι ιδιοκτησιακές βλέψεις της Τουρκίας στο "Αιγαίο ΜΑΣ"». «Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τα δώρα και τα λεγόμενα του προέδρου της ελληνικής Βουλής στον κ. Νταβούτογλου, μας δημιουργούν το ερώτημα αν είναι η συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης στην Ελλάδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Θα μείνει τίποτα ελληνικό; Θα μείνει τίποτα στην Ελλάδα;», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.
Νταβούτογλου: Κοινά οράματα Ελλάδας-Τουρκίας
Στα «κοινά οράματα» Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέρθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές και να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ιδιαίτερα εργατικός λαός» της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει, ήταν το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου.
Για ένα «κοινό όραμα για μια γειτονιά - όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας», μίλησε και ο Δ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες».
Αμφότεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν επαινετικά στις προόδους της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύο χωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 που είναι σήμερα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις και συμπλήρωσε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.
Σε αυτό το σημείο ο Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών, είπε, είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σε ό,τι αφορά στην παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έγιναν κάποια βήματα αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2013.
Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο Δ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, όσον αφορά στην ένταση Αγκυρας - Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».
Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνώρισε ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Αγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας.