Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε σήμερα τις υπ' αριθμ. 36 και 37/2002 αποφάσεις της με τις οποίες απέρριψε της αιτήσεις αναιρέσεως που είχαν καταθέσει τα θύματα του Διστόμου.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια ΑΠ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το διεθνές σύμφωνο του ΟΗΕ, η διάταξη του άρθρου 293 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ. Πολ. Δικ.) που προβλέπει την προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για κατασχέσεις κατά ακίνητης περιουσίας αλλοδαπού δημοσίου (αναγκαστική εκτέλεση), που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα, από την Ολομέλεια ΑΠ κρίθηκε η αίτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και θυμάτων του Διστόμου που ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών (6847/2001), με την οποία έγινε δεκτή ανακοπή του γερμανικού δημοσίου.
Με την τελευταία απόφαση κρίθηκε ότι, δεν είναι δυνατή η κατάσχεση γερμανικών ακινήτων, αν δεν δοθεί προηγουμένως η άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Κατόπιν αυτών τα θύματα του Διστόμου που έχουν δικαιωθεί από την Ολομέλεια του Α.Π. ως προς τις αποζημιώσεις (δικαιούνται αποζημιώσεις από το γερμανικό δημόσιο), δεν μπορούν να προβούν σε κατάσχεση των γερμανικών ακινήτων στην Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή), σε εκτέλεση της εν λόγω απόφασης, αν δεν συγκατατεθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης.