Στις 11 Μαρτίου 2011, σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - ένας από τους μεγαλύτερους στα χρονικά- συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, πυροδοτώντας πανίσχυρο τσουνάμι, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν όπως - όπως τις εστίες τους, σε πολλές περιπτώσεις αφήνοντας πίσω τα κατοικίδιά τους. Μία νέα έκθεση ρίχνει φως στις επιπτώσεις που είχε για τα ζώα η εγκατάλειψη εν μέσω καταστροφής.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αζάμπου της Ιαπωνίας υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι που εγκαταλείφθηκαν στον απόηχο του σεισμού εμφάνισαν έντονα σημάδια στρες -παρόμοια με αυτά της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής– τα οποία επέμειναν για μεγάλο διάστημα μετά το συμβάν.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες συνέκριναν εγκαταλειμμένους σκύλους που διασώθηκαν από τη Φουκουσίμα με αδέσποτα, τα οποία εγκαταλείφθηκαν την περίοδο 2009 - 2010, πολλούς μήνες πριν από το σεισμό. Οι πρώτοι είχαν πενταπλάσια έως δεκαπλάσια επίπεδα κορτιζόλης - ή ορμόνης του στρες- σε σχέση με τους δεύτερους. Επίσης, δυσκολεύονταν περισσότερο να μάθουν καινούρια πράγματα και να αναπτύξουν δεσμούς με ανθρώπους, χωρίς να είναι επιθετικοί.
Τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν ούτε όταν επαγγελματίες ανέλαβαν τη φροντίδα των ζώων και την επανεκπαίδευσή τους, ενώ τα επίπεδα της ορμόνης του στρες παρέμειναν πολύ υψηλότερα από τα φυσιολογικά ακόμη και 10 εβδομάδες μετά την ένταξη των σκύλων στο πρόγραμμα. «Η μακροπρόθεσμη φροντίδα και το ενδιαφέρον για τις ψυχολογικές επιπτώσεις των καταστροφών μοιάζει αναγκαία τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα συντροφιάς», τονίζουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Παραδέχονται ότι το δείγμα τους, 17 σκύλοι από τη Φουκουσίμα- ήταν αρκετά μικρό για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με των αδέσποτων που είχαν εντοπίσει την περίοδο 2009 - 2011. Όπως λένε ωστόσο, δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι η ηλικία επηρεάζει το πώς αντιδρούν οι σκύλοι στην εγκατάλειψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το στρες τους οφειλόταν κυρίως στην καταστροφή.
«Οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από την καταστροφή ήδη ανακάμπτουν και η ζωή τους επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Τα αποτελέσματά μας όμως καταδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα το στρες να έχει υπερβολικές, βαθιές ψυχοσωματικές επιπτώσεις που εκδηλώνονται στη συμπεριφορά, κάτι που ισχύει και για τους σκύλους».