Στην Ε.Ε. το Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 12:00
UPD:16/10/2012 15:12

A- A A+

Η Ε.Ε. τιμάται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στην Ένωση να διασφαλίσει αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να προχωρήσει μπροστά.

Στο ανακοινωθέν της, η επιτροπή αναφέρει ότι η Ε.Ε. βοήθησε την μετατροπή της Ευρώπης «από μία ήπειρο πολέμου σε μία ήπειρο ειρήνης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, επαίνεσε την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων, την παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο συμφιλίωσης της Ε.Ε. έχει τώρα μεταφερθεί στα Βαλκάνια.

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και σημαντικές κοινωνικές αναταραχές. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να εστιάσει σε αυτό που θεωρεί το σημαντικότερο επίτευγμα της Ε.Ε: ο επιτυχημένος αγώνας για ειρήνη και συμφιλίωση, για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσουν στην είδηση για το βραβείο Νόμπελ στην ευρωζώνη, η οποία πλήττεται από την κρίση χρέους, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία, ο Γιάγκλαντ δήλωσε: «'Εχω διαπιστώσει ότι μια μεγάλη, μεγάλη πλειοψηφία στις χώρες αυτές είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ».

«Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι αυτή η ένωση για τους Ευρωπαίους λόγω του ιστορικού παρελθόντος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα παραλάβει το βραβείο.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ. θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε «υπερήφανος», προσθέτοντας ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της ως «η μεγαλύτερη ειρηνοποιός στην ιστορία».

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι «μια μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Βαθιά συγκίνηση και τιμή» δήλωσε ότι αισθάνεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Η συμφιλίωση είναι η ουσία της Ε.Ε. Μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση. Η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη».

Το ευρώ αντιπροσωπεύει την ιδέα για την Ευρώπη ως μια «κοινότητα ειρήνης», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «θαυμάσια απόφαση» να δοθεί το Νόμπελ στην Ε.Ε.

Η βράβευση αυτή «αποτελεί ένα κίνητρο και μια δέσμευση ταυτοχρόνως - και για μένα προσωπικά», σημειώνει.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν, ένας από τους «αρχιτέκτονες» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χαιρέτισε τη βράβευση.

«Είναι σωστό το ότι αναγνωρίζεται και τιμάται αυτή η τεράστια προσπάθεια που επιτεύχθηκε από τους ευρωπαίους και τους ηγέτες τους για την εδραίωση της ειρήνης στην ήπειρο - η οποία ιστορικά επλήγη από τον πόλεμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην Ε.Ε., η οποία έπαιξε μείζονα ρόλο για την επούλωση των πληγών της Ιστορίας και την προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας σε όλη τη γηραιά ήπειρο», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής ενός συνασπισμού της αριστεράς διχασμένου στο ευρωπαϊκό ζήτημα, συνεχάρη την Ε.Ε., αποκλείοντας ωστόσο την ένταξη της χώρας του.

«Μπορούμε να συγχαίρουμε την ΕΕ, να αναγνωρίζουμε το ρόλο της ως ειρηνοποιού και να ξεχωρίζουμε αυτό από τη σχέση της Νορβηγίας με την Ε.Ε.», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «μια ένταξη δεν είναι της παρούσης».

Η Νορβηγία έχει ήδη απορρίψει δυο φορές, το 1972 και το 1994, την ένταξη στην Ε.Ε.

«Το βρίσκω εντελώς παράλογο», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της νορβηγικής οργάνωσης που υπεραμύνεται της μη ένταξης, Χέμινγκ Ολάουσεν, αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Νόμπελ.

«Στη Λατινική Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου θα το δουν εντελώς διαφορετικά απ' ό,τι στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. είναι μια εμπορική ένωση που συμβάλλει στο να παραμένουν πολλές χώρες στη φτώχεια», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή