«Ιστορικός στόχος της Ε.Ε. η διατήρηση της ειρήνης»

Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε.
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 15:07
UPD:14/12/2012 18:41

A- A A+

Ιστορικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διατήρηση της ειρήνης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε., στο Όσλο, σημειώνοντας πως το βραβείο αυτό αποτελεί υπενθύμιση του θεμελιώδους σκοπού της Ενωσης να ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

«Όπου υπήρχε πόλεμος, σήμερα υπάρχει ειρήνη, αλλά τώρα ένας ακόμη ιστορικός στόχος ενώπιόν μας είναι να να διατηρήσουμε την ειρήνη εκεί που υπάρχει ειρήνη», ανέφερε κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. «Η Ιστορία εξάλλου», συμπλήρωσε, «δεν είναι ένα μυθιστόρημα, ένα βιβλίο που μπορούμε να κλείσουμε μετά από ένα καλό τέλος (happy end). Παραμένουμε πλήρως υπεύθυνοι για αυτό που έρχεται...».

Σε μία περίοδο αβεβαιότητας, η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, το θεμελιώδη σκοπό της Ενωσης: να ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σήμερα και στο μέλλον, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ρόμπεϊ αναγνώρισε πάντως, ότι η κρίση θέτει σε δοκιμασία τους πολιτικούς δεσμούς της Ενωσης, λέγοντας: «Γονείς παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, εργαζόμενοι που απολύθηκαν πρόσφατα, φοιτητές που φοβούνται ότι όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν, δεν θα εξασφαλίσουν την πρώτη τους δουλειά- όταν σκέφτονται για την Ευρώπη, η ειρήνη δεν είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε για την υπεράσπιση του ευρώ - ενός «από τα πιο ορατά σύμβολα της ενότητάς μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ -γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία- τόνισε πως παρά την κρίση η Ε.Ε. οφείλει να προχωρήσει μπροστά.

«Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. είναι τέλεια», αλλά «με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί», ανέφερε ο κ. Γιάγκλαντ και υποστήριξε ότι «η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδηθεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση».

To Νόμπελ Ειρήνης παρέλαβαν οι πρόεδροι του Ερωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Το παρών στην τελετή έδωσαν 20 ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που κάθονταν δίπλα - δίπλα. Ηχηρή ήταν η απουσία του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στη θέση του οποίου παρέστη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ.

Σε παρέμβασή του στο δείπνο που παρέθεσε η Σουηδική Ακαδημία στους ευρωπαίους ηγέτες μετά την τελετή απονομής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, επισημαίνοντας παράλληλα πως στην Ελλάδα η ανεργία στους νέους έχει φτάσει στο 58% και αυτό, όπως είπε, «απειλεί την κοινωνική συνοχή, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα πολιτικού εξτρεμισμού και αν συνεχιστεί μπορεί να πλήξει την υπόλοιπη Ευρώπη».

Σε δήλωσή του για την απονομή του βραβείου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, αναφέρει τα εξής:

«Το Νομπέλ Ειρήνης που απονέμεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφορείται από μία μοναδική σημειολογία τη στιγμή της κρισιμότερης καμπής στην ιστορία της ενοποίησης των κρατών της Ευρώπης:

Πρώτον, επιβραβεύει τη σταθερή και πολύχρονη ειρήνη ως επιστέγασμα του οράματος των αρχιτεκτόνων της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δεύτερον, αναγνωρίζει ως επίτευγμα και παράγοντα προόδου τη μακρά ειρήνη μεταξύ των λαών της Ευρώπης και ως αγαθό που εν καιρώ μείζονων οικονομικών προβλημάτων δεν θα πρέπει να υποτιμάται λόγω της αγωνιώδους προσπάθειας για μια στέρεη και εξίσου μακρά ανάπτυξη των οικονομιών της.

Τρίτον, επισφραγίζει και εξαίρει καθοριστικές αξίες όπως η δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατία, η ελευθερία και η αλληλεγγύη οι οποίες συνεισέφεραν στο σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα παράλληλα με την 60ετή και πλέον περίοδο ειρήνης.

Τέταρτον, για την Ελλάδα, το Νομπέλ έρχεται να υπενθυμίσει πως η χώρα μας επωφελήθηκε από τη διαρκή ειρήνη και τις αξίες της ΕΕ ώστε σήμερα, στη δύσκολη συγκυρία των οικονομικών της προβλημάτων, με περισσότερη δύναμη και σταθερή προσήλωση στα ιδανικά της να υπερβεί με τόλμη τους οικονομικούς σκοπέλους και τις απειλές στους δημοκρατικούς της θεσμούς».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ειρήνη δεν είναι δωράκι

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν είναι τα «αστραφτερά έπαθλα των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Η ειρήνη, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι το πολυτιμότερο αγαθό για την ανθρωπότητα και όχι «δωράκι» που μπορεί να χαρίζεται για «να εξευμενίζεται η επιθετικότητα των στρατιωτικών μονάδων ταχείας επέμβασης, ούτε η αναλγησία που επιδεικνύουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. έναντι των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η οποία καθημερινά διογκώνεται».

Με στίχο του Μπρεχτ το σχόλιο του ΚΚΕ

«Και σ' αυτούς που το απένειμαν και σ' αυτούς που το παρέλαβαν ταιριάζει απόλυτα ο στίχος του Μπρεχτ: "... είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει"», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ για την απονομή του βραβείου στην Ε.Ε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή