Σκοτία: Υπεγράφη η συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 15:33
UPD:17:04

A- A A+

Ιστορική συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2014 για την ανεξαρτησία της Σκοτίας υπέγραψαν στο Εδιμβούργο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο σκοτσέζος ηγέτης Αλεξ Σάλμοντ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τους κανόνες που συμφωνήθηκαν σχετικά με την ψηφοφορία. Στο δημοψήφισμα θα τεθεί το -μοναδικό- ερώτημα στο λαό της Σκοτίας εάν επιθυμεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι. Επίσης θα επιτραπεί η ψήφος στους 16χρονους και 17χρονους.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το ποσοστό των Σκοτσέζων που επιθυμεί την απόσχιση ανέρχεται περίπου σε 30 με 40%.

Η Σκοτία και η Αγγλία έχουν κοινό μονάρχη από το 1603 και κοινό κοινοβούλιο στο Λονδίνο από το 1707. Απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας και έχει δικό της κοινοβούλιο, μετά το δημοψήφισμα του 1997. Το κοινοβούλιό της αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης, αλλά ελέγχεται και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.

Το Λονδίνο αποδέχθηκε τον Ιανουάριο επί της αρχής τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, υπό τις πιέσεις του εθνικιστή Αλεξ Σάλμοντ και μετά τη συντριπτική του νίκη στις εκλογές για το περιφερειακό κοινοβούλιο το Μάιο του 2011.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και από σημαντικές υποχωρήσεις εκατέρωθεν.

Ο Σάλμοντ κατάφερε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα το 2014, όπως επιθυμούσε αρχικά, καθώς τότε είναι η επέτειος 700 ετών από τη μάχη του Μπάνοκμπερν, όταν οι Σκοτσέζοι είχαν αποκρούσει τους Αγγλους εισβολείς.

Από την άλλη, δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί και μια τρίτη επιλογή στα ψηφοδέλτια για την μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στην τοπική κυβέρνηση.

Ο Κάμερον επιθυμεί να διατηρηθεί η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι πιο ισχυρή ενωμένη. Ωστόσο συμφωνεί ότι είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει ο λαός της Σκοτίας.

Η συμφωνία υπεγράφη ενώ παρατηρείται κύμα αποσχιστικών τάσεων στην Ε.Ε., και συγκεκριμένα μεταξύ των Φλαμανδών του Βελγίου και των Καταλάνων της Ισπανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή