Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε σήμερα τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, κυρίως στον τραπεζικό, βιομηχανικό και ναυτιλιακό κλάδο, με στόχο να ενισχυθούν οι πιέσεις προς την Τεχεράνη για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο, επικύρωσαν τα νέα μέτρα που θα προστεθούν στις ήδη εφαρμοζόμενες κυρώσεις, με κυριότερο το πετρελαϊκό εμπάργκο που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο.
Οι νέες κυρώσεις αφορούν τις συναλλαγές και το εμπόριο. Απαγορεύονται μεταξύ άλλων οι συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών και ιρανικών τραπεζών ενώ ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής κεντρικής τράπεζας. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο κατά περίπτωση.
Στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. με τα ονόματα όσων έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην Ευρώπη προστέθηκαν ένας ιρανός υπουργός και 34 εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία δεν θα μπορούν στο εξής να παραδίδουν δεξαμενόπλοια στο Ιράν, ενώ θα απαγορευτεί και η εξαγωγή υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό ή το βαλλιστικό ιρανικό πρόγραμμα, όπως γραφίτης ή αλουμίνιο.
Οι 27 αποφάσισαν επίσης να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου, μια συμβολική κίνηση αφού δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και ευρωπαϊκών χωρών για παράδοση φυσικού αερίου.
«Το Ιράν παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», αναφέρουν στη ανακοίνωσή τους οι υπουργοί. «Το ιρανικό καθεστώς μπορεί να ενεργήσει υπεύθυνα και να τερματίσει τις κυρώσεις» επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία είναι και ειδική απεσταλμένη των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημείωσε ότι η ίδια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι οι πιέσεις στην Τεχεράνη θα την «πείσουν» να κάνει υποχωρήσεις και ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν «πολύ σύντομα».
«Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο πολύ σύντομα», είπε η Αστον.
Οι κυρώσεις έχουν ήδη καταφέρει πλήγμα στην οικονομία του Ιράν, ενώ διαδηλώσεις σημειώθηκαν για την κατά ένα τρίτο υποτίμηση του νομίσματος τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά το ριάλ έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα σε 15 μήνες.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικό σκοπό και αρνήθηκε σε σειρά τριών διαδοχικών γύρων συνομιλιών τον περασμένο Απρίλιο να το περιορίσει, εάν πρώτα δεν αρθούν οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του.
Από την πλευρά τους Ε.Ε. και ΗΠΑ αρνούνται να τις άρουν, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή στη δίνη ενός νέου πολέμου.
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις της σε βάρος του Ιράν, θεωρώντας ότι τα νέα μέτρα θα εντείνουν την απομόνωση του ιρανικού καθεστώτος.
Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενισχύει «τα διεθνή μέτρα που έχουν ως στόχο να πιέσουν την ιρανική κυβέρνηση και να την απομονώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε στο Γουίλιαμσμπεργκ, στη Βιρτζίνια.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ