Αφιέρωμα δύο διαστάσεων στον συνθέτη Γιάννη Χρήστου

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012 11:34

Ο Γιάννης Χρήστου, με διάχυτες στο έργο του τις έντονες μεταφυσικές και μυστικιστικές του αναζητήσεις, γεννήθηκε στην Ηλιούπολη του Καΐρου, το 1926, και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία 44 ετών, τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου 1970, ημέρα των γενεθλίων του.

A- A A+

Απευθυνόμενο στους φίλους της πρωτοποριακής μουσικής δημιουργίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιεί το μουσικό και κινηματογραφικό αφιέρωμα «Aναπαράστασις» στον -πρόωρα χαμένο- συνθέτη Γιάννη Χρήστου, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Με ήχους και εικόνες

Με αφορμή τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Αναπαράστασις: η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου» -του οποίου την έρευνα, τη σκηνοθεσία και τα κείμενα υπογράφει ο κινηματογραφιστής, παραγωγός, μουσικός, ερμηνευτής και μουσικολόγος, Κωστής Ζουλιάτης, που θα το προλογίσει κατά την προβολή του στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος-, η βραδιά θα ξεκινήσει με το έργο του Γιάννη Χρήστου, «Έξι τραγούδια σε ποίηση T. Σ. Έλιοτ».

Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες και σπουδαιότερες διασωθείσες συνθέσεις της δεύτερης συνθετικής του περιόδου (1953-58), στην οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Χρήστου κατόρθωσε να αποδώσει με αριστουργηματικό μουσικό τρόπο τα ποιητικά νοήματα. Θα την ερμηνεύσει η -ειδικευμένη στο μοντέρνο και σύγχρονο ρεπερτόριο- μετζοσοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, συνοδευόμενη από την πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο, η οποία υπήρξε στενή συνεργάτης και φίλη του συνθέτη και αυτόπτης μάρτυρας του θανάτου του.

Γενέθλια θανάτου

Ο Γιάννης Χρήστου, με διάχυτες στο έργο του τις έντονες μεταφυσικές και μυστικιστικές του αναζητήσεις, γεννήθηκε στην Ηλιούπολη του Καΐρου, το 1926, και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία 44 ετών, τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου 1970, ημέρα των γενεθλίων του.

Ο διαπρεπής μουσικολόγος Μάικλ Στιούαρτ σημειώνει για τον Γιάννη Χρήστου: «Πολλοί θεωρούσαν τον Χρήστου ως έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του. Εξαιρετικά προικισμένος, προκαλούσε πολλές συζητήσεις και θαυμαζόταν πολύ, τόσο στη χώρα του, όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, παρότι το όνομά του, ως σήμερα, εμπνέει τον μεγαλύτερο σεβασμό στους κύκλους της σύγχρονης μουσικής, οι εκτελέσεις των έργων του είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Την εποχή του θανάτου του, η μουσική του ακουγόταν σε μερικά από τα πιο φημισμένα Φεστιβάλ μουσικής διεθνώς. Ο μουσικός κόσμος έχασε ένα από τα συναρπαστικότερα και προκλητικότερα ταλέντα του».

Υστερα από πολυετή έρευνα

Στο ντοκιμαντέρ «Αναπαράστασις: η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου», συγκεντρώνονται και συνδέονται όλες οι πληροφορίες και αναφορές, καθώς και όλα τα τεκμήρια και το υλικό που έχουν προκύψει από την πολυετή έρευνα του Κωστή Ζουλιάτη στο αρχείο του συνθέτη και στις πόλεις-σταθμούς της σύντομης ζωής του, σε Βρετανία, Νορβηγία, Ελβετία, Ιταλία και, φυσικά, στη Χίο, όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Ο Κωστής Ζουλιάτης σημειώνει: «Η ταινία αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.

Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο τον δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο, που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός».

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι-Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 14 (γενική είσοδος), 7 (φοιτητικό) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς