Ένας «ενοχλητικός» φιλόσοφος απολογείται

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 12:43
UPD:29/11/2012 12:35

A- A A+

Την παράδοξη στιγμή ενός πολιτεύματος, που θεωρήθηκε πρότυπο της ελεύθερης συμμετοχής των πολιτών στη διακυβέρνηση στου κράτους, ζωντανεύει η θεατρική προσαρμογή της Γιούλη Ζήκου, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Τέσσερις Εποχές» από σήμερα, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 9.15 το βράδυ.

Μια βαριά σκιά του αρχαιοελληνικού πνεύματος

Υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Γιάννη Μόρτζου, ο οποίος αναλαμβάνει και τον ρόλο του Σωκράτη, η προσαρμογή αυτή βασίστηκε στα αυθεντικά μεταφρασμένα κείμενα του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα, που ήταν μαθητές του, αλλά και στη σύγχρονη απόδοση του Κώστα Βάρναλη, ειδικά στα μέρη στα οποία ο ποιητής έχει βάλει όλη την ειρωνεία και το χιούμορ του Σωκράτη, που, σε όλη τη διάρκεια της απολογίας του, είναι διάχυτο.

Η θανατική καταδίκη του ανθρώπου που αντιπροσωπεύει το πρότυπο του ιδανικού φιλοσόφου, ο οποίος αδιαφορεί για την ύλη και τις καθημερινές ασημαντότητες και ασχολείται μόνο με τα ανώτερα αγαθά, αποτελεί μία μαύρη σελίδα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα, η οποία, το 399 π.Χ., βρήκε στο πρόσωπο του Σωκράτη το εξιλαστήριο θύμα, σε μια δύσκολη στιγμή του Αθηναϊκού Κράτους, που είχε δει πρόσφατα την αυτοκρατορία του να καταρρέει.

Η παράσταση διερευνά ερωτήματα, με τα οποία, μέχρι σήμερα, έχει ασχοληθεί πλήθος μελετητών, όπως: Γιατί οι Αθηναίοι, σε πλήρη Δημοκρατία, πήραν την απόφαση να θανατώσουν τον εβδομηντάχρονο φιλόσοφο; Τι τους ενοχλούσε τόσο πολύ, ώστε να μην μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη, όπως τους λέει και ο ίδιος στην «Απολογία» του, έως ότου πεθάνει από φυσικό θάνατο;

Σύγχρονη και ρεαλιστική απόδοση

Ο Γιάννης Μόρτζος σημειώνει γι' αυτό το εγχείρημα: «Προσπάθησα να δώσω με εντελώς σύγχρονη απόδοση και με τρόπο ρεαλιστικό την υποτιθέμενη προσωπικότητα ενός ανθρώπου, που για την εποχή του θεωρήθηκε ασυμβίβαστος, δεινός επικριτής όσων κατέστρεφαν την δημοκρατία και έζησε πνευματικά, χωρίς ίχνος υλικής απόλαυσης, αρνούμενος να αναλάβει δημόσια αξιώματα. Προσπαθώ να βάλω τον σύγχρονο θεατή στο πνεύμα της εποχής του 5ου π.Χ. αιώνα, όπου μέσα στα μεγάλα επιτεύγματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας συνέβαιναν και τραγικά λάθη. Κάτι που, στην «Απολογία» του, ο Σωκράτης το λέει ξεκάθαρα, γι' αυτό και, όπως φαίνεται, είχε πολλούς εχθρούς, με αποτέλεσμα να τον θανατώσει το δημοκρατικό καθεστώς της εποχής του. Έχω τη γνώμη ότι ο θεατής σήμερα, όταν ακούει για τον φιλόσοφο Σωκράτη, πρέπει να βγάζει δύσκολα τα συμπεράσματα του».

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος, σκηνικά - κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά, μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης. Παίζουν: Σωκράτης: Γιάννης Μόρτζος, Κρίτων: Πέτρος Πέτρου.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέσσερις Εποχές, Κυψέλης 15 - Κυψέλη, τηλ.: 210 8812289. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στις 21.15. Είσοδος: 15 ευρώ. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου, θα παρουσιάζεται το έργο «Γιαννούλης Χαλεπάς - Η κοιμωμένη μου».

Προτεινόμενα για εσάς