Την Τρίτη η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 13:16
UPD:15:39

A- A A+

Νέο «ραντεβού» στη Βουλή θα έχουν αύριο στις 15.00 οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των μέτρων και την προώθησή τους προς ψήφιση στη Βουλή.

Κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε διορία στους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς που ήταν παρόντες, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να θεσμοθετηθούν όλα τα μέτρα μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εγκριθεί από έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, ώστε η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα έρθει περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θα πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2013, «ώστε να είμαστε έτοιμοι για να εκταμιευθεί η δόση γύρω στα μέσα Νοεμβρίου».

Γ. Στουρνάρας: Γίνεται διαπραγμάτευση

Η δήλωση τoυ Γ. Στουρνάρα

Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προκειμένου να εκταμιευθεί εγκαίρως η επόμενη δόση υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Αnt1.

«Ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι πλέον ο χρόνος. Ο πρωθυπουργός είπε και στις Βρυξέλλες ότι έχουμε μια καταληκτική ημερομηνία, τη 16η Νοεμβρίου (οπότε) τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται. Συνεπώς, μέχρι τότε πρέπει να έχουμε λύσει τα άλλα ζητήματα», τόνισε, συμπληρώνοντας πως το Eurogroup είναι στις 12 Νοεμβρίου «και οι προθεσμίες πιέζουν».

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της κομματικής πειθαρχίας όσον αφορά στην υπερψήφιση των μέτρων. Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του, ο Πρωθυπουργός έθεσε χθες εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Φθιώτιδας Νίκο Σταυρογιάννη, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν θα να ψηφίσει μέτρα «που εξαθλιώνουν τους πλέον αδύναμους οικονομικά και φτωχοποιούν τη μεσαία τάξη».

«Είναι προφανές ότι δεν βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα με τον κ. Σταυρογιάννη», σχολίασε αναφορικά με το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών έχει καταλάβει ότι «πρέπει να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από ο,τιδήποτε άλλο».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εκτός Ν.Δ. ο Νίκος Σταυρογιάννης

Εκτός Ν.Δ. ο Νίκος Σταυρογιάννης

«Περιμένω να δω τη δέσμη των μέτρων από τον Πρωθυπουργό και να τα αξιολογήσω συνολικά, όχι αποσπασματικά. Ξέρω ότι θα είναι σκληρά και, πολλές φορές, μπορεί να είναι και άδικα, όμως πρέπει να αξιολογηθούν στο σύνολό τους», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βλάχος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

Εκτίμησε, παράλληλα, πως ο κ. Σταυρογιάννης «βιάστηκε να τοποθετηθεί» και «την πάτησε», ενώ πρόσθεσε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να αξιολογήσουν το γεγονός ότι «αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη».

«Ο Αντώνης Σαμαράς και ο σημερινός ηγετικός πυρήνας τριγύρω του, αποδεικνύουν ότι επιθυμούν την μετατροπή του κόμματος σε... πριβέ κλαμπ άφωνων και επιλησμόνων», παρατήρησε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την απομάκρυνση του Ν. Σταυρόγιαννη από την Κ.Ο. της Ν.Δ..

Σημείωσε ακόμη ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα συμβεί και η επόμενη διαγραφή και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι εκμεταλλεύτηκε τους πολίτες «φορώντας τον μανδύα του πατριωτισμού και της αντίστασης στην επέλαση της τρόικας» μόνο και μόνο για να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να περάσουν τα μέτρα από την ΚΟ του κόμματός του.

Έκκληση στους βουλευτές «να λειτουργήσουν με προσωπική ευθύνη απέναντι στο εθνικό καθήκον, με συνείδηση και με το χέρι στην καρδιά» όταν έλθουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα στη Βουλή, απηύθυνε στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Ως εδώ και μη παρέκει

Α. Τσίπρας: Ως εδώ και μη παρέκει

«Να είναι τα πρώτα μέτρα που δεν θα ψηφιστούν», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες. «Ως εδώ και μη παρέκει. Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Ο ελληνικός ξεσηκωμός θα εμποδίσει την επιβολή των μέτρων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος τέλος στην εκκρεμότητα εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η εξάρτηση από τα χρήματα αυτά κάνει τους Ελληνες να χαίρονται σαν «ναρκομανείς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή