Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για το κλείσιμο του πακέτου μέτρων συνεχίστηκαν χθες βράδυ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, με τα εργασιακά να εξακολουθούν να αποτελούν σημείο τριβής.
Η ΔΗΜΑΡ εμμένει να απορρίπτει τις προτάσεις που κατατίθενται, καθώς κρίνει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση».
Πάντως, ηγετικά στελέχη του κόμματος διατείνονται ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν ρήξη και κυβερνητική κρίση, γεγονός που στην παρούσα φάση θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.
Την ίδια στιγμή όμως δείχνουν ενοχλημένα από τη χθεσινή δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι «το πακέτο έχει κλείσει» και επιμένουν ότι τα εργασιακά θα έπρεπε να είναι εκτός της ατζέντας συζήτησης με την τρόικα.
Σύμφωνα με τη «Ν» συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπεραμύνονταν χθες της άποψης ότι έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά η διαπραγμάτευση, ενώ τόνιζαν τη βούληση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει ανεξάρτητα από τους κραδασμούς της τριτοκομματικής κυβέρνησης.
Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία, κάνοντας λόγο για άρση του αδιεξόδου, έστω και εντός της σημερινής ημέρας, καθώς και για «ασφυκτικά χρονικά περιθώρια».
Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Σταμάτης, συναντήθηκε, χθες βράδυ, με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, σύμβουλο του Φώτη Κουβέλη, και, σύμφωνα με πληροφορίες, του γνωστοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν ασφυκτικά και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας θα δυσχέραινε την εκταμίευση της δόσης.
Σε συνεχή επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ήταν χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει στην ενδοκυβερνητική συνεργασία..
Ο κ. Βενιζέλος είχε αργά το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του απορρίπτει και το νέο πλαίσιο για τα εργασιακά και δεν πρόκειται να τα ψηφίσει.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που επιμένει ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφισθούν και από τα τρία κόμματα, επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό, και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν στο ότι πρέπει οι συνεννοήσεις και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν.
Διαφωνία για τον τρόπο εισαγωγής των μέτρων στη Βουλή
Αναβρασμός στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα υπάρχει και όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, θέλωντας να ικανοποιήσει το αίτημα της ΔΗΜΑΡ, είχε δηλώσει ότι σχεδιάζεται να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια, ώστε να διαχωρίζονται τα δημοσιονομικά από τα εργασιακά.
Με τον σχεδιασμό αυτόν όμως διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ, που αναφέρει ότι σε αυτήν την περίπτωση και οι «πράσινοι» βουλευτές θα έχουν συνειδησιακό πρόβλημα να υπερψηφίσουν τις αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα.
«Θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες να φτάσει στη Βουλή ένα πακέτο που να μπορούν να στηρίξουν και τα τρία κόμματα», είπε η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννημματά.
Χρονοδιάγραμμα σε έξι υπουργούς
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες προθεσμία ενός 24ωρου σε έξι υπουργούς, με τους οποίους είχε διαδοχικές συναντήσεις προκειμένου να του παραδώσουν, έως απόψε, σε μορφή νομοσχεδίου όλες τις εκκρεμότητες που έχουν σε σχέση με το μνημόνιο και τα 89 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου παρήλασαν χθες οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης.