Ο αήττητος 007 εύχεται καλό μήνα στους Έλληνες σινεφίλ

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 10:25
UPD:11:15

A- A A+

Ο ήρωας του Ίαν Φλέμινγκ περιμένει από σήμερα στις σκοτεινές αίθουσες τους Έλληνες σινεφίλ για να τους ευχηθεί καλό μήνα - υπό τους ήχους της μουσικής των Encardia - πλαισιωμένος από προϊστορικούς δεινόσαυρους, υπερήλικες αγαπημένους ηθοποιούς, ζευγάρια που περιμένουν παιδί μέσα στην οικονομική κρίση, τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο και βραβευμένο ντοκιμαντέρ για το γκράφιτι.

«Skyfall»

Ο θρυλικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για 23η φορά, συμπληρώνοντας τα 50 του χρόνια στον κινηματογράφο, με 6 ηθοποιούς να τον έχουν ενσαρκώσει, αμέτρητα κορίτσια και ταξίδια σε όλες τις γωνίες του πλανήτη, πολλούς επικίνδυνους αντιπάλους και κρατώντας το ρεκόρ του μακροβιότερου εργένη στην ιστορία του σινεμά. Ο ήρωας του Ίαν Φλέμινγκ ζωντανεύει για τρίτη φορά στο πρόσωπο του Ντάνιελ Κρεγκ, με τη σκηνοθετική υπογραφή του - βραβευμένου με Όσκαρ- Σαμ Μέντες και τους Χαβιέ Μπαρδέμ, Ντέιμ Τζούντι Ντεντς, Ναόμι Χάρις, Μπερενίς Μαρλό, Ρέιφ Φάινς, Aλμπερτ Φίνεϊ και Μπεν Γουίσοου να τον πλαισιώνουν, υπό τους ήχους του τραγουδιού της Αντέλ. Αυτήν τη φορά, ο αήττητος 007 βυθίζεται στο σκοτεινό παρελθόν, για να ακολουθήσει τα ίχνη ενός μυστηριώδους εχθρού.

«The dinosaur project»

Μια εξερευνητική αποστολή ταξιδεύει με τη συνοδεία ενός κινηματογραφικού συνεργείου στη ζούγκλα του Κονγκό και έρχεται αντιμέτωπη με τους προϊστορικούς δεινόσαυρους, που υποτίθεται ότι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, στο θρίλερ δράσης και περιπέτειας του Σιντ Μπένετ - με τους Ματ Κέιν, Νατάσα Λόρινγκ, Ρίτσαρντ Ντιλέιν και Πίτερ Μπρουκ.

«Κι αν ζούσαμε όλοι μαζί;»

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του - γνωστού για τα ντοκιμαντέρ του στη γαλλική τηλεόραση, Στεφάν Ρομπελέν, έχει συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ. Οι Τζέιν Φόντα, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Κλοντ Ρις, Ντάνιελ Μπρουλ, Γκι Μπεντός και Πιερ Ρισάρ πρωταγωνιστούν στη γαλλική αυτή κωμωδία, στην οποία πέντε 75άχρονοι φίλοι αποφασίζουν να συγκατοικήσουν, για να μην καταλήξουν σε οίκο ευγηρίας. Μαζί τους μένει και ένας νεαρός Γερμανός εθνολόγος, που μελετά τον υπερήλικο πληθυσμό της Γαλλίας.

«Η πόλη των παιδιών»

Η δραματική ταινία του Γιώργου Γκικαπέππα έχει αποσπάσει το βραβείο Fipresci από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών ως η καλύτερη ελληνική ταινία στο 52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με τα βραβεία Σεναρίου, Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Οπτικών εφέ και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στα διεθνή Φεστιβάλ. Οι παράλληλες ιστορίες τεσσάρων ζευγαριών μέσα στην οικονομική κρίση, με κοινό σημείο την εγκυμοσύνη, ξετυλίγονται από τους Κίκα Γεωργίου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργο Ζιόβα, Μαρία Τσιμά, Ναταλία Καλημερατζή, Βασίλη Μπισμπίκη, Δημήτρη Κοτζιά, Υρώ Λούπη, Λεωνίδα Κακούρη, Ιωσήφ Πολυζωίδη και Μιχάλη Σαράντη.

«Encardia, η πέτρα που χορεύει»

Το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου κατέκτησε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Cinema del reale της Ιταλίας. Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia, το οποίο παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια από την πλούσια παράδοση των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, ταξιδεύοντας, ερευνώντας και αναδεικνύοντας τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού τους. Πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μιλούν για τη γλώσσα «Grico» και την Grecia Salentina, μια από τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Μεσογείου.

«Τίνκερ Μπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών 3D»

Η τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων της Πέγκι Χολμς ταξιδεύει σε μυστηριώδη και παγωμένα τοπία με μαγική ατμόσφαιρα, όπου η αγαπημένη νεράιδα θα μπει στο επικίνδυνο «Δάσος του χειμώνα» και θα συναντήσει την άγνωστη αδελφή της.

«Banksy: Η τέχνη στον δρόμο»

Ο μυστηριώδης Βρετανός καλλιτέχνης Μπανκσί, ο οποίος έχει συνδέσει το ψευδώνυμό του με την τέχνη των γκράφιτι και θεωρείται ένας πραγματικός «αντάρτης της τέχνης», μετέφερε τον πολιτικό του ακτιβισμό στον κινηματογράφο, με το ντοκιμαντέρ του 2010, που απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Independent Spirit Awards και στα Φεστιβάλ του Τορόντο, του Βανκούβερ, του Όστιν και του Σαν Ντιέγκο. Αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της τέχνης, αποδομώντας την αστική μιζέρια και περιγράφοντας την πιο αστεία εκδοχή της καλλιτεχνικής καθημερινότητας, o ανατρεπτικός καλλιτέχνης σημειώνει: «Λένε ότι τα γκράφιτι τρομάζουν τους ανθρώπους και αποτελούν δείγμα κοινωνικής παρακμής. Είναι ψέμα. Τα γκράφιτι κρύβουν κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες». Για αυτό το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φιλοδοξία μου ήταν η ταινία να είναι για το γκράφιτι, ό,τι το Καράτε Κιντ για τις πολεμικές τέχνες. Τελικά, φαίνεται ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που είχαν τα “Σαγόνια του καρχαρία” για το θαλάσσιο σκι».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς