«Φουτουριστικός» τηλεχειρισμός άνευ τηλεχειριστηρίου

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 18:11
UPD:18:11

A- A A+

Στον κόσμο του χειρισμού ηλεκτρονικών συσκευών φαίνεται να κερδίζουν συνέχεια έδαφος τεχνολογίες που κάποτε θεωρούνταν φουτουριστικού χαρακτήρα, όπως εξελιγμένες οθόνες αφής, Kinect, συστήματα ελέγχου με τα μάτια και άλλα.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει κάτι που φαίνεται να φαντάζει πως βρίσκεται ένα βήμα παραπέρα- σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η δουλειά της PredictGaze, του Κετάν Μπαντζάρα και των συνεργατών του.

Πρόκειται για μία φιλόδοξη startup που επικεντρώνεται στο χειρισμό οικιακών και μη ηλεκτρονικών συσκευών μέσω ενοποίησης όλων των προαναφερθέντων τεχνολογιών: ανίχνευση βλέμματος, αναγνώριση χειρονομιών, ακόμη και αναγνώριση μορφασμών προσώπου.

Απευθύνεται σε όσους θέλουν στο μέλλον να ελέγχουν τις συσκευές στο σπίτι και το αυτοκίνητό τους χωρίς τηλεχειριστήρια και κουμπιά. Η PredictGaze «κοιτά» πέρα από τις οθόνες αφής, θεωρώντας ότι το μέλλον θα απομακρυνθεί από την ίδια την αφή, λόγω της παρουσίας καμερών σχεδόν σε κάθε νέα συσκευή. Μέχρι τώρα, έχει αναπτύξει λογισμικό που χρησιμοποιείται σε ένα παιχνίδι για iOS, το Go Go Mongo! όπου ο παίκτης χειρίζεται ένα... πεινασμένο τέρας μέσω κινήσεων του κεφαλιού του.

Σύμφωνα με το mashable.com, η τεχνολογία αυτή εξετάζεται και για χρήση από καταστήματα στην Ιαπωνία, για την παρατήρηση των αντιδράσεων των πελατών, έτσι ώστε να προκύψουν δεδομένα που θα βοηθήσουν στην αύξηση των πωλήσεων, «βλέποντας» , για παράδειγμα, το χαμόγελο του πελάτη και δίνοντάς του ένα κουπόνι ή μία έκπτωση την κατάλληλη στιγμή.

Κατά την ίδια την εταιρεία, το λογισμικό της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές tablets, PC και Smart TV. Κάποιες από τις τεχνολογίες που αξιοποιούνται είναι η ανίχνευση κίνησης, η αναγνώριση φύλου, η αναγνώριση προσώπου, η αναγνώριση χειρονομιών, το vision enabled gaming και άλλες, ενώ επισημαίνεται πως, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής του, υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους ένας χρήστης αλληλεπιδρά με τις φορητές συσκευές του, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ευαισθησία όσον αφορά αλλαγές φωτισμού και στάσης και απότομες κινήσεις.

Το λογισμικό της PredictGaze συνδυάζει αλγορίθμους εκμάθησης και «όρασης» υπολογιστή και προϋποθέτει την ύπαρξη μίας απλής κάμερας για να «διαβάσει» το πρόσωπο του χρήστη και να αντιληφθεί φύλο, διάθεση και χειρονομίες. Στη βάση δεδομένων του υπάρχουν χιλιάδες χειρονομίες, έτσι ώστε να έχει σημείο αναφοράς και να μπορεί να καταλάβει τις εντολές του χρήστη. Όσον αφορά το βλέμμα, η κάμερα παρακολουθεί τις κινήσεις του ματιού και υπολογίζει που κοιτά.

Το βασικό πλεονέκτημα του λογισμικού, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι ότι αντί να «συνδυάζει» όλες αυτές τις τεχνολογίες, τις ενοποιεί σε μία ενιαία πλατφόρμα, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται επί τόπου, στη συσκευή στην οποία είναι φορτωμένο το λογισμικό, αντί να αποστέλλεται σε άλλους servers. Επίσης, δεν αποθηκεύει καμία από τις εικόνες που «διαβάζει». Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του λογισμικού της εταιρείας είναι η δυνατότητα να «παγώνει» την αναπαραγωγή δεδομένων (για παράδειγμα, μίας ταινίας), εάν αντιλαμβάνεται ότι δεν παρακολουθεί κάποιος.

Σε πρώτο πλάνο, στόχος είναι η πώληση software development kits σε developers οι οποίοι θα ενσωματώσουν το λογισμικό στις εφαρμογές τους, ενώ η εταιρεία προσβλέπει και σε προσέγγιση κατασκευαστών συσκευών με κάμερες, έτσι ώστε κάποια στιγμή να έρχεται ενσωματωμένο απευθείας σε μηχανήματα.

Προτεινόμενα για εσάς