Λάος: «Πράσινο» για το γιγαντιαίο φράγμα στο Μεκόνγκ

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 19:13

Η Καμπότζη, το Βιετνάμ καθώς και κοινότητες της Ταϊλάνδης εκφράζουν φόβους ότι το φράγμα θα επηρεάσει τα αλιευτικά αποθέματα και, κατά συνέπεια, τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

A- A A+

Αψηφώντας τις αντιδράσεις γειτονικών χωρών και οργανώσεων, το Λάος έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος. Με καθυστέρηση 18 μηνών, οι εργασίες θα αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή Σαγιαμπούρι, ενώ το έργο αναμένεται να στοιχίσει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το έχουμε αξιολογήσει και το συζητάμε εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων Βιραφόνχ Βιραβόνγκ. «Έχουμε απαντήσει στις περισσότερες ανησυχίες».

Το υδροηλεκτρικό φράγμα είναι το πρώτο από τα οκτώ που σχεδιάζει το Λάος στον ποταμό Μεκόνγκ, στο πλαίσιο προγράμματος για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, από την οποία και χρηματοδοτείται το έργο.

Η Καμπότζη, το Βιετνάμ καθώς και κοινότητες της Ταϊλάνδης ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι το φράγμα θα επηρεάσει τα αλιευτικά αποθέματα και, κατά συνέπεια, τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση του Λάος, μιας φτωχής, περίκλειστης από ξηρά, χώρας 6 εκατομμυρίων κατοίκων, απορρίπτει τις κατηγορίες επιμένοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φράγματος.

Με την κατασκευή του φράγματος στο Σαγιαμπούρι και τα σχέδια για την ανέγερση άλλων 11 φραγμάτων από τις χώρες της περιοχής, ο ποταμός Μεκόνγκ έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο, προειδοποίησε η αμερικανική οργάνωση International Rivers. «Ποτέ δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή ενός φράγματος για αβάσιμους λόγους», δήλωσε στην εφημερίδα Bangkok Post η εκπρόσωπος της οργάνωσης Πιενπόρν Ντίτις. «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η λήψη μιας απόφασης με βάση την επιστημονική γνώση και όχι οικονομικά ή πολιτικά επιχειρήματα».

Η κυβέρνηση του Λάος, μιας φτωχής, περίκλειστης από ξηρά, χώρας 6 εκατομμυρίων κατοίκων, απορρίπτει τις κατηγορίες επιμένοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φράγματος. «Η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μεγάλο φυσικό πλεονέκτημα για το Λάος», δήλωσε ο υπουργός Βιραφόνχ. «Εάν δεν μπορέσουμε να αναπτύξουμε το πρότζεκτ στο Σαγιαμπούρι, ποιες άλλες επιλογές έχουμε;»

Σύμφωνα με περυσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν το Λάος φέρει σε πέρας τα σχέδιά του για την κατασκευή φραγμάτων και την εκμετάλλευση ορυχείων, θα διατηρήσει την οικονομική του ανάπτυξη στο 8% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή