Ενας Αμερικανός στο Παρίσι

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 20:14

A- A A+

Οι αμοιβές του μπορούν να συγκριθούν μόνο μ' ενός σταρ. Αλλά οι τοπικές κοινότητες είναι έτοιμες να πληρώσουν πολλά για να ακούσουν τις συμβουλές του. Αφού εργάστηκε για την πόλη Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, κι ύστερα για τη Ρώμη, αφού συμβούλευσε τους ευρωπαίους ηγέτες Ρομάνο Πρόντι, Χοσέ Θαπατέρο, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Aνγκελα Μέρκελ, ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν ταξίδεψε στη Γαλλία έχοντας στη βαλίτσα του τα σχέδια για μια «τρίτη βιομηχανική επανάσταση», την επανάσταση στο χώρο της ενέργειας.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η πόλη Ρεν έστρωσε γι' αυτόν το κόκκινο χαλί: οργάνωσε ένα σεμινάριο με τους εκλεγμένους του δήμου και τους εκπροσώπους των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, όπου έλαβαν μέρος 800 άτομα.

Στη Βρετάνη, όπως και αλλού, ο Ρίφκιν ζήτησε το τέλος της οικονομίας που στηρίζεται στον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, την αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρισμού και τη μετατροπή κάθε κτιρίου σε ηλιακό ενεργειακό σταθμό. Η αμοιβή του για την ομιλία του έφτασε τα 25.000 ευρώ!

Παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή της πόλης υπερασπίστηκε την επιλογή της. «Δεν είμαστε αφελείς, ο Τζέρεμι Ρίφκιν είναι κι ένας επιχειρηματίας», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της πόλης. «Με δεδομένη την απήχηση που είχε, όμως, δεν ήταν ακριβός. Θέλαμε ένα μεγάλο όνομα σ' αυτόν τον κύκλο προβληματισμού. Πρόκειται να αλλάξουμε το μοντέλο και πρέπει να κινητοποιήσουμε τον πληθυσμό, τους αξιωματούχους, τις διοικητικές υπηρεσίες. Το ενδιαφέρον που είχε η πρόσκληση στον Ρίφκιν ήταν ότι θέλαμε να βγούμε από την προσέγγιση της θυσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να σχεδιάσουμε ένα θετικό ορίζοντα».

Ο οικονομολόγος πρότεινε στην πόλη να συνεχιστεί η συνεργασία τους. Οι αρχές διστάζουν, καθώς τις ενδιαφέρει ο διαφορετικός τρόπος σκέψης του Ρίφκιν, αλλά τις προβληματίζουν οι υψηλές αμοιβές του. Η περιοχή Νορ-Πα-ντε-Καλέ, πάντως, έχει ήδη υπογράψει ένα συμβόλαιο μαζί του. Και στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή το παγκόσμιο φόρουμ της υπεύθυνης οικονομίας, ο Ρίφκιν θα εκφωνήσει και νέα ομιλία με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκεται ο Φιλίπ Βασέρ, πρώην υπουργός Γεωργίας του Αλέν Ζιπέ, που έπεισε τον σοσιαλιστή πρόεδρο της περιοχής να κλείσουν αυτή τη συνεργασία.

«Οταν διάβασα το βιβλίο του, σκέφτηκα ότι αυτός μας χρειάζεται», τονίζει ο Βασέρ. «Η περιοχή μας βρέθηκε στην καρδιά της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, υπέφερε από τη δεύτερη, πρέπει λοιπόν να πρωταγωνιστήσει στην τρίτη. Η ιδέα είναι να εφαρμόσουμε πιστά αυτά τα μέτρα για να πετύχουμε τη μετάβαση σε νέες ενεργειακές μορφές. Περιμένουμε από τον κ. Ρίφκιν να μας βοηθήσει να συλλάβουμε ένα νέο διαχειριστικό σχήμα. Θέλουμε δεσμεύσεις με άμεσα αποτελέσματα».

Οι μεγάλοι πάροχοι έδειξαν ενδιαφέρον να λάβουν μέρος σ' αυτή την πρωτοβουλία. Ο λογαριασμός υπολογίζεται να φτάσει τα 360.000 ευρώ. «Ο Τζέρεμι Ρίφκιν θέτει στη διάθεσή μας μια ομάδα δεκαπέντε ατόμων», βεβαιώνει ο Βασέρ. Η ομάδα αυτή δεν θα εγκατασταθεί στη Γαλλία, αλλά θα πηγαινοέρχεται.

Ο οικονομολόγος γοητεύει κυρίως τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, και λιγότερο τους Δεξιούς. Ο Φρανσουά Ολάντ τον είχε ήδη δεχθεί για τρία τέταρτα της ώρας. Ο Αρνό Μοντεμπούρ, μετέπειτα υπουργός παραγωγικής ανάκαμψης, δήλωσε βαθιά επηρεασμένος από τη θεωρία του οικονομολόγου και υιοθέτησε το κάλεσμά του για μια «τρίτη βιομηχανική επανάσταση». Το βέβαιο είναι ότι ο Αμερικανός βρήκε στη Γαλλία μια νέα αγορά.

Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή