«Διαπλανητικό» Ίντερνετ για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 10:54
UPD:10:54

Το τεστ έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου, με την Γουΐλιαμς να ελέγχει μέσω τηλεχειρισμού του Mocup rover της ESA, μετακινώντας το και τραβώντας φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μόνο ένα laptop.

A- A A+

Ένα ρομποτικό όχημα το οποίο βρισκόταν στη Γερμανία μπόρεσε να ελέγξει η Σουνίτα Γουΐλιαμς, αστροναύτης της NASA, η οποία βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε μία δοκιμή ενός πρωτοκόλλου επικοινωνίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για διαπλανητικές πτήσεις.

Στην ουσία πρόκειται για μία μορφή «διαπλανητικού» Ίντερνετ, που είναι ανθεκτικό στις αναταραχές/ παρεμβολές (DTN - Disruption Tolerant Networking), καθώς οι συνθήκες και τα δεδομένα μίας διαστημικής πτήσης είναι σαφώς πιο «δύσκολα» σε σχέση με αυτά της Γης. Το διαπλανητικό Ίντερνετ έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης μηνυμάτων όταν χάνεται το σήμα, τα οποία παραδίνονται κανονικά όταν αυτό επανέλθει.

Οι πληροφορίες στέλνονται σε «πακέτα», και το καθένα αποθηκεύεται προσωρινά, αναμένοντας την επιβεβαίωση πως η σύνδεση είναι ασφαλής για να συνεχίσει τη «διαδρομή» του.

Η εν λόγω δοκιμή έγινε έχοντας κατά νου την περίπτωση τηλεχειρισμού ενός ρομποτικού οχήματος από το «μητρικό» σκάφος, το οποίο κάποια στιγμή χάνει την επαφή με το όχημα. Μόλις επανέλθει η σύνδεση, συνεχίζεται η αποστολή δεδομένων/ εντολών. Το τεστ έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου, με την Γουΐλιαμς να ελέγχει μέσω τηλεχειρισμού του Mocup rover της ESA, μετακινώντας το και τραβώντας φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μόνο ένα laptop. Το όχημα βρισκόταν στο κέντρο διαστημικών επιχειρήσεων ESOC, στο Ντάρνσταντ της Γερμανίας.

Η δοκιμή αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για μία «νέα εποχή» στην εξερεύνηση άλλων πλανητών, καθώς πλέον θεωρείται σίγουρο πως οι μελλοντικές επανδρωμένες πτήσεις σε προορισμούς πέρα από τον Αρη, πέρα από αστροναύτες οι οποίοι πραγματοποιούν περιπάτους στην επιφάνεια, θα περιλαμβάνουν και μεγάλους αριθμούς από ρομπότ τα οποία θα ελέγχουν τα πληρώματα από την ασφάλεια των διαστημοπλοίων τους. Τα δίκτυα που θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό τους θα θυμίζουν το γνωστό μας, γήινο Ίντερνετ στον τρόπο που λειτουργούν - με τη διαφορά ότι θα βρίσκονται πολύ μακριά από τους παρόχους και τους σέρβερ του πλανήτη μας.

Ο Κιμ Νέργκααρντ, στέλεχος της ESA, οραματίζεται ένα «διαστημικό Ίντερνετ» το οποίο θα συνδέει όλα τα αντικείμενα/ σκάφη που θα βρίσκονται πάνω και σε τροχιά γύρω από τον Αρη, και τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. «Θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το δίκτυο για να επικοινωνούμε μαζί τους γρήγορα και με ασφάλεια» λέει σχετικά, συμπληρώνοντας πως «τα ανθεκτικά σε παρεμβολές δίκτυα θα δρομολογούν την επικοινωνία μέσω της ασφαλέστερης οδού... τα επιστημονικά δεδομένα αυτή τη στιγμή αναλύονται για να ολοκληρωθεί η δοκιμή και να προκύψουν νέα στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν στα επόμενα τεστ».

Προτεινόμενα για εσάς