Τεχνολογία Near Field Communication στις συσκευές της Apple

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 13:05
UPD:13:41

A- A A+

Η τεχνολογία Near Field Communication θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα «στοιχήματα» του κοντινού μέλλοντος, καθώς εκτιμάται πως θα υιοθετηθεί από την πλειονότητα των κατασκευαστών φορητών συσκευών, μετατρέποντας smartphones και tablets σε ηλεκτρονικά «πορτοφόλια».

Στην ουσία είναι μία τεχνολογία σαν το Bluetooth, μόνο που ενεργοποιείται μέσω αφής. Ωστόσο, η Apple ως τώρα φαίνεται να διστάζει να κάνει το «βήμα» και να την περάσει στα νέα της μοντέλα, καθώς, παρά την εμφάνιση του NFC στις συσκευές πολλών ανταγωνιστών, τα τελευταία μοντέλα του iPad και του iPhone στερούνται αντιστοίχων δυνατοτήτων.

Παρόλα αυτά, κάποιοι εκτιμούν πως, ακόμα και αν η ίδια η Apple δεν το έχει αποφασίσει, είναι ώρα το NFC να φτάσει στις συσκευές της.

Η Flomio είναι μία φιλόδοξη startup που στράφηκε στο Kickstarter για να χρηματοδοτήσει το FloJack: ένα gadget το οποίο θα μεταφέρει την τεχνολογία NFC σε iPhone, iPad και iPod Touch για πρώτη φορά.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ μικρού μεγέθους NFC reader και writer, το οποίο συνδέεται σε συσκευές με λειτουργικό iOS μέσω της υποδοχής για τα ακουστικά. Με το FloJack συνδεδεμένο, η συσκευή έχει τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας με άλλες συσκευές που βρίσκονται γύρω. Και αν και μέχρι τώρα το NFC είναι γνωστό κυρίως ως ενδεικνυόμενος τρόπος πληρωμών μέσω ψηφιακών συσκευών, η Flomio αναζητεί και άλλους τρόπους αξιοποίησής του: χάρη στην εφαρμογή Flomio NFC Actions, ο χρήστης αποκτά τη δυνατότητα καθορισμού δραστηριοτήτων που θα ήθελε να λαμβάνουν χώρα μεταξύ των συσκευών που βρίσκονται εντός ακτίνας - για παράδειγμα, μεταφορά λεπτομερειών σχετικά με κάποια επαφή που βρίσκεται στον κατάλογο, ή αποστολή οδηγιών.

Το FloJack είναι συμβατό με iPhone 4, iPhone 4S και iPhone 5, ενώ συνεργάζεται και με iPad, iPad 2, iPad 3 και τα iPod Touch 4ης και 5ης γενεάς. Οι δημιουργοί της Flomio είναι οι Ρίτσαρντ Γκράντι, Τζον Μπούλαρντ, Τιμ Ρόναν και Φερνάντο Σέχας, και, όπως λένε οι ίδιοι, «ενωθήκαμε εν όψει της επερχόμενης επανάστασης του NFC».

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το FloJack είχε 275 υποστηρικτές στο Kickstarter, με το συγκεντρωμένο ποσό να ανέρχεται στα 19.480 δολάρια. Ο στόχος της Flomio είναι τα 80.000 δολάρια, και απομένουν 14 ημέρες μέχρι τη λήξη της διαδικασίας.

Προτεινόμενα για εσάς