Με καταλήψεις αντιδρούν στη διαθεσιμότητα

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 11:58
UPD:12:46

A- A A+

Κατάληψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν από το πρωί εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με βάση τις σχετικές διατάξεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2252273 .

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έπαψαν να λειτουργούν, ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.

Σε συνέλευση των εργαζομένων το μεσημέρι αναμένεται να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση τους.

«Το απαραίτητο συμμάζεμα του κράτους δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο που αποτελεί χτύπημα επί δικαίων και αδίκων», παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα, βρίσκεται στα όρια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο παραίτησης εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι «η παραίτηση είναι ένας τρόπος για να αποφεύγει κανείς τα προβλήματα και δεν αποτελεί λύση».

Οι κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα με καταλήψεις σε δημαρχεία και «μπλόκο» στην αποστολή στοιχείων των υπό διαθεσιμότητα – μετάταξη υπαλλήλων.

Στην Αθήνα, εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων (φωτογραφία).

Στο Ηράκλειο εργαζόμενοι του δήμου και συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ κατέλαβαν το πρωί τα γραφεία προσωπικού. Υπό κατάληψη τελεί από νωρίς το πρωί και το δημαρχείο Χανίων, όπως και άλλα δημαρχεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Χανίων καλούνται τα δημοτικά συμβούλια να συνεδριάσουν εκτάκτως και «να αποφασίσουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του μνημονίου περί απόλυσης των εργαζομένων και δεν θα επιτρέψουν στις διευθύνσεις και στα τμήματα προσωπικού να αποστείλουν τις καταστάσεις και τις πράξεις απόλυσης των συναδέλφων».

Στις 19.00 απόψε, συγκαλείται εκτάκτως σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Χανίων για να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει ο δήμος. Ήδη πάντως, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης έχει δηλώσει πως συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Στην Τρίπολη τέλος, το δημοτικό συμβούλιο, σε χθεσινή συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να μην σταλεί κανένα στοιχείο από το δήμο «που θα διευκολύνει την απόλυση, τη διαθεσιμότητα ή μετάταξη υπαλλήλων του δήμου και των νομικών του προσώπων».

Υπό κατάληψη τελεί και το δημαρχείο της Λαμίας. Το απόγευμα συνεδριάζει ο σύλλογος των υπαλλήλων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή