Το θεατρικό κοινό αγκάλιασε τη «Φόνισσα»

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 15:04

Η μεταφορά των έργων του Παπαδιαμάντη στη σκηνή, συντηρεί στο αυτί των θεατών το άκουσμα μιας «άλλης» ελληνικής γλώσσας που η ολοκληρωτική λήθη της θα σημάνει και το τέλος της σχέσης μας με ό,τι συνιστά ο ελληνισμός στην πιο πλατιά εκδοχή του.

A- A A+

Η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη απέσπασε τρεις πρωτιές - 1ο βραβείο παράστασης, 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Στάθη Λιβαθινό και 1ο βραβείο γυναικείου ρόλου για την Μπέττυ Αρβανίτη - στην απονομή των θεατρικών βραβείων κοινού 2012, του θεσμού που έχει καθιερωθεί από το περιοδικό «αθηνόραμα» εδώ και 14 χρόνια.

Ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών που διανύουμε, η φετινή απονομή -που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - συνοδευόταν από μια λιτή «Glow Budget/Do it yourself» παρουσίαση, δια χειρός του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, με τον βασικό ρόλο στο «θεατρικό» μέρος να παίζει η Λένα Παπαληγούρα με «ανατρεπτικό» συμπαραστάτη τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη.

Οι πρωτιές της «Φόνισσας»

Η μοντέρνα και αποκαλυπτική ερμηνεία της Μπέττυς Αρβανίτη, ως Φραγκογιαννού στη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, της χάρισε το 1o βραβείο γυναικείου ρόλου, για την παράσταση που απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία, ανάμεσά τους, τα δύο σημαντικότερα του θεσμού.

Εκτός από καλύτερη παράσταση της χρονιάς, απέσπασε την πρώτη θέση για την σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού ενώ διακρίθηκαν και οι υποβλητικοί φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου (3ο βραβείο φωτισμών). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εκατό χρόνια μετά το θάνατό του, συνεχίζει να μας συγκλονίζει μέσα από την παράσταση που επαναλαμβάνεται φέτος στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Ισοπαλία για «Απατεώνες και Τζέντλεμεν» και «Αυλή των Θαυμάτων»

Το εντυπωσιακό μουσικοθεατρικό υπερθέαμα των Τζέφρεϊ Λέιν και Ντέιβιντ Γιάζμπεκ στο Παλλάς, κατάφερε να κάνει τον κόσμο να γελάσει, αν κρίνουμε από τα περίπου 70.000 εισιτήρια που έκοψε. Τα πέντε βραβεία που απέσπασε: 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης, 2ο βραβείο ανδρικού ρόλου (Πέτρος Φιλιππίδης), 1ο βραβείο σκηνογραφίας (Μανώλης Παντελιδάκης), 1ο βραβείο ενδυματολογίας (Βασίλης Ζούλιας) και 1ο βραβείο φωτισμών (Λευτέρης Παυλόπουλος), ήταν φυσιολογικό αποτέλεσμα της επιτυχημένης πορείας του.

Η παράσταση του εμβληματικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1957), «Αυλή των Θαυμάτων», που ανέβασε στο Εθνικό Θέατρο σημειώνοντας ρεκόρ πληρότητας 100%, απέσπασε πέντε βραβεία: 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, 2ο βραβείο σκηνοθεσίας, 2ο βραβείο σκηνογραφίας (Μανώλης Παντελιδάκης), 3ο βραβείο ενδυματολογίας (Ελένη Μανωλοπούλου) και 2ο βραβείο φωτισμών (Σάκης Μπιρμπίλης).

Η παράσταση «Αυλή των Θαυμάτων».

Η εκμοντερνισμένη αυτή εκδοχή, «Αυλή των Τεράτων» όπως την ονομάζει ο Γιάννης Κακλέας, κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού.

Φαρσοκωμωδία με τρεις διακρίσεις

Αναφοράς χρίζουν τα τρία βραβεία που απέσπασε η φαρσοκωμωδία «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Νικ Γουίτμπι, που παίχτηκε σε απόδοση-σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη». Ο ρόλος του θιασάρχη και κάκιστου ηθοποιού Φρέντερικ Μπρόνσκι, έδωσε στον Παύλο Χαϊκάλη το 3ο βραβείο ανδρικού ρόλου, τα υπέρκομψα κοστούμια το 2ο βραβείο ενδυματολογίας στην Έβελυν Σιούπη, ενώ το 3ο βραβείο σκηνογραφίας πήγε στον Αντώνη Δαγκλίδη.

Μονόλογος πρώτης ανδρικής ερμηνείας

Ο Αντώνης Αντωνίου, εξιστορώντας τις περιπέτειες ενός αγρότη του Μοριά απέσπασε το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου.

Δύο σημαντικά βραβεία απέσπασε ο μονόλογος με βάση τη νουβέλα «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» του Θανάση Βαλτινού (1ο βραβείο συγγραφής), το οποίο συνεχίζεται και φέτος στη Θεατρική Σκηνή της οδού Νάξου.

Ο συγκλονιστικός Αντώνης Αντωνίου, που καθήλωσε το κοινό εξιστορώντας τις περιπέτειες ενός αγρότη του Μοριά, απέσπασε δικαίως το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου.

Βραβεία με νότες

Η «Φαύστα» του Μποστ, το άκρως σουρεαλιστικό έργο, έδωσε το 1ο βραβείο μουσικής σύνθεσης στον Βασίλη Δημητρίου, ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης απέσπασε το 2ο βραβείο μουσικής σύνθεσης υπογράφοντας με τις μελωδίες του το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Πήρε τη ζωή στα χέρια της», που παίζεται από πέρυσι στο Θέατρον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τέλος, το 3ο βραβείο έλαβε ο Δημήτρης Μαραμής για την εξαιρετική δουλειά του στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που ανέβασε πέρυσι στο Ακροπόλ ο Στάθης Λιβαθινός.

Το πιο ζεστό χειροκρότημα

Το παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα του κοινού απέσπασε ο Θάνος Μικρούτσικος για την υπέροχη ερμηνεία ενός κομματιού στο πιάνο καθώς και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο οποίος ανεβαίνοντας στην σκηνή για μια απονομή ανέφερε χαριτολογώντας: «Μεγαλώνω αφηρημένος». Αξίζει να αναφέρουμε την εντυπωσιακή τραγουδιστική ερμηνεία της Εβελίνας Παπούλια, η οποία συνοδευόταν από τους «Zand the Band».

Αναλυτικά τα βραβεία

Η «Φαύστα» του Μποστ έδωσε το 1ο βραβείο μουσικής σύνθεσης στον Βασίλη Δημητρίου.

Σκηνοθεσία

1o Βραβείο Στάθης Λιβαθινός - «Φόνισσα»

2ο Βραβείο Γιάννης Κακλέας - «Αυλή των Θαυμάτων»

3ο Βραβείο Διαγόρας Χρονόπουλος - «Ο δρόμος περνά από μέσα»

Ο Στάθης Λιβαθινός παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είναι κάπως τρελό να παίρνεις βραβείο σκηνοθεσίας, σε μια χώρα που δεν έχει σχολή θεάτρου».

Παράσταση

1o Βραβείο - «Φόνισσα»

2ο Βραβείο - «Αυλή των Θαυμάτων»

3ο Βραβείο - «Απατεώνες και Τζέντλεμεν»

Νεοελληνικό έργο

Θανάσης Βαλτινός - «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη»

Ανδρικός ρόλος

1o Βραβείο Αντώνης Αντωνίου - «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη»

2ο Βραβείο Πέτρος Φιλιππίδης - «Απατεώνες και Τζέντλεμαν»

3ο Βραβείο Παύλος Χαϊκάλης - «Να ζει κανείς ή να μη ζει»

Στα παιδιά του και τη γυναίκα του αφιέρωσε το βραβείο που παρέλαβε, συγκινημένος, ο Αντώνης Αντωνίου.

Γυναικείος ρόλος

1o Βραβείο Μπέττυ Αρβανίτη - «Φόνισσα»

2ο Βραβείο Κωνσταντίνα Μιχαήλ - «Σεβάς Χανούμ»

3ο Βραβείο Μαρία Πρωτόπαππα - «Χαίρε Νύμφη»

Η Μπέττυ Αρβανίτη δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο της :«Σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχει ιδιαίτερη σημασία να βραβεύει το κοινό τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη».

Ενδυματολόγοι

1o Βραβείο Βασίλης Ζούλιας - «Απατεώνες και Τζέντλεμαν»

2ο Βραβείο Έβελυν Σιούπη - «Να ζει κανείς ή να μη ζει»

3ο Βραβείο Ελένη Μανωλοπούλου - «Αυλή των Θαυμάτων»

Ο Βασίλης Ζούλιας παραλαμβάνοντας το βραβείο του είπε: «μου έχουν συμβεί πολλά Τρίτη και 13, βραβείο δεν μου έχουν δώσει ποτέ!».

Σκηνογράφοι

1o Βραβείο Μανώλης Παντελιδάκης - «Απατεώνες και Τζέντλεμαν»

2ο Βραβείο Μανώλης Παντελιδάκης - «Αυλή των Θαυμάτων»

3ο Βραβείο Αντώνης Δαγκλίδης - «Να ζει κανείς ή να μη ζει»

Μουσικοί συνθέτες

1o Βραβείο Βασίλης Δημητρίου - «Φαύστα»

2ο Βραβείο Σταμάτης Κραουνάκης - «Πήρε τη ζωή στα χέρια της»

3ο Βραβείο Δημήτρης Μαραμής - «Ερωτόκριτος»

Επιστολή που έστειλε ο Σταμάτης Κραουνάκης, έκλεινε με την προτροπή: «κάτω τα σουπερ μάρκετ της Τέχνης».

Φωτιστές

1o Βραβείο Παυλόπουλος Λευτέρης - «Απατεώνες και Τζέντλεμαν»

2ο Βραβείο Μπιρμπίλης Σάκης - «Αυλή των Θαυμάτων»

3ο Βραβείο Αλέκος Αναστασίου - «Φόνισσα»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς