Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με αφορμή τις δηλώσεις Φούχτελ

Ευ. Στυλιανίδης: Κάθε πράξη βίας εκθέτει τη χώρα
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 11:43
UPD:16/11/2012 08:19

A- A A+

Ένταση επικρατεί για ακόμη μία ημέρα στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αφορμή τη διαθεσιμότητα. Η σπίθα που άναψε το «φιτίλι» είναι το χθεσινό σχόλιο του Χανς Γιόακιμ Φούχτελ για την αποδοτικότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών - Δήμων – Πολιτών, ότι «για εργασίες στην Τ.Α. απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα».

Ανέφερε επίσης ότι «θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδιαίτερα στους εταίρους που χρηματοδοτούν διαδικασίες στην Ελλάδα, γιατί δεν γίνεται πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού» και ότι πρέπει να φανούν τρόποι για το «πως θα μειωθεί ο αριθμός τους».

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Οι αναφορές αυτές αποτέλεσαν «κόκκινο πανί» για τους εργαζομένους στην Τ.Α. και στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν το πρωί επεισόδια έξω από το συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Helexpo, όπου συνεχίζεται σήμερα η Ελληνογερμανική Συνέλευση με τη συμμετοχή του γερμανού υφυπουργού Εργασίας.

Στο σημείο έφθασε πλήθος διαδηλωτών και κάποιοι προπηλάκισαν μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, εκ των οποίων και τον γερμανό πρόξενο. Κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο, τους απώθησαν ωστόσο άνδρες των ΜΑΤ. Προηγήθηκε κυνηγητό μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από τους χώρους της έκθεσης, αλλά οι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να φθάσουν έξω από το συνεδριακό κέντρο.

Οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. συγκεντρώθηκαν το πρωί στον εκθεσιακό χώρο, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ΠΟΕ - ΟΤΑ «να… υποδεχτούν τον κ. Φούχτελ και τους "εγχώριους συνεργάτες" του». Για τον λόγο αυτόν μάλιστα είχε κηρυχτεί και τρίωρη στάση εργασίας από τις 8.00 έως τις 11.00.

Όταν η ένταση εκτονώθηκε αποχώρησαν και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. «Πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ. Εθνική ανεξαρτησία. Έξω οι σύγχρονοι κατακτητές», αναγραφόταν σε πανό που ανήρτησαν.

Γ. Μπουτάρης: Εχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν, να φωνάζουν, να βρίζουν

Γ. Μπουτάρης: Εχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν, να φωνάζουν, να βρίζουν

Τα επεισόδια καταδίκασε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέροντας πως «κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια, εκθέτει τη χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια εθνική προσπάθεια, για την οποία όλοι αυτή τη στιγμή ματώνουμε προκειμένου να βγει γρήγορα η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να ξαναβρεί το βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε», παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης».

Ευρ. Στυλιανίδης: Κάθε πράξη βίας εκθέτει τη χώρα

Ευρ. Στυλιανίδης: Κάθε πράξη βίας εκθέτει τη χώρα

«Αγωνιζόμαστε ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του», σημείωσε, προσθέτοντας πως «όλη η εθνική προσπάθεια σε αυτό αποσκοπεί, όχι μόνο να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργηθούν και νέες».

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Κατάπτυστες δηλώσεις

Εξάλλου, η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταλόγισε στον γερμανό αξιωματούχο απύθμενο θράσος και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του απαξιωτικές, προσβλητικές και κατάπτυστες.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η παρέμβαση και το ύφος του δείχνει πώς η συγκυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα στους Γερμανούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους».

«Ποιος κυβερνά τη χώρα; Με ποιο δικαίωμα ο κ. Φούχτελ και η παρέα του συστήνουν απολύσεις και αποφασίζουν αν θα περικοπούν οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταθέτοντας στις πλάτες του δοκιμαζόμενου λαού την επιβάρυνση της λειτουργίας της;», είναι τα ερωτήματα που έθεσε στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

ΚΕΔΕ: Το προσωπικό των ΟΤΑ δεν μπορεί να απαξιώνεται από κανέναν

Η προσφορά του πολιτικού προσωπικού και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απαξιώνεται από κανένα, τόνισε στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασκούνης στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα, δηλώσεις όπως αυτή του κ. Φούχτελ «ευλόγως δημιουργούν αντιδράσεις και εντάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, έχουν ως αποτέλεσμα να παραπλανούν και να συσκοτίζουν τις πραγματικές προσπάθειες εξυγίανσης και ανασυγκρότησης, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει κάνει με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες».

Διερωτηθηκε παράλληλα με ποιο μοντέλο «μέτρησε» ο κ. Φούχτελ την παραγωγικότητα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ελλάδας και Γερμανίας, και αν σε αυτό το μοντέλο του συνέκρινε και την αντιστοιχία των μισθών τους.

Γ. Καμίνης: Η διαθεσιμότητα είναι περικοπή ανθρώπων

Γ. Καμίνης: Η διαθεσιμότητα είναι περικοπή ανθρώπων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τέλος ότι οι πραγματικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας έχουν αποτελεσματικότητα «όταν όλες οι πλευρές ενεργούν και αναγνωρίζουν εμπράκτως τις αρχές της αλληλοκατανόησης και της ισοτιμίας».

Γ. Καμίνης: Ας μην πετάμε ρουκέτες

Τις δηλώσεις του Φούχτελ καταδίκασε μέσω twitter και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Να μην πετάμε ρουκέτες. Υπάρχουν εργαζόμενοι στους Δήμους που δουλεύουν πιο πολύ από τον καθένα», ήταν το σχόλιό του.

Ο κ. Καμίνης είχε το πρωί άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργαζομένων του δήμου και, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που ελλοχεύουν από τη διαθεσιμότητα, αφού ήδη από τις αρχές του 2011 -οπότε έγινε κατάργηση οργανικών θέσεων- υπάρχουν κενά σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Το θέμα της διαθεσιμότητας και οι επιπτώσεις της στη λειτουργία του δήμου πρόκειται να συζητηθούν εκτός ημερησίας διάταξης κατά το σημερινό δ.σ. του δήμου Αθηναίων. Αναμένεται να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ των εργαζομένων και κατά της πολιτικής απαξίωσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πρακτικής που προτάσσεται από το Μεσοπρόθεσμο.

Αυτήν την ώρα εργαζόμενοι από όλες τις επιστασίες του δήμου πραγματοποιούν συγκεντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο εν όψει της έναρξης της συνεδρίασης.

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο αντίδρασης που έχουν επιλέξει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στον δήμο Αθηναίων συνεχίζουν την κατάληψη του κτηρίου της οδού Λιοσίων, όπου στεγάζεται και η διεύθυνση προσωπικού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή