Desertec: Αμφίβολη η υλοποίηση του ηλιακού «οράματος»

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 20:49
UPD:20/11/2012 09:51

A- A A+

Πριν από τρία χρόνια, είχε παρουσιαστεί ως ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο: απώτερος στόχος των εμπνευστών του ήταν η κάλυψη, μέχρι το 2050, του 15 - 20% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από ηλιακή και αιολική ενέργεια που θα εισαγόταν από τη Βόρεια Αφρική μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Το σχέδιο αυτό, γνωστό ως Desertec, είχε προϋπολογισμό 400 δισ. ευρώ και είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Siemens, η Bosch, η Munich RE, η E.ON, η RWE και η Deutsche Bank.

Ωστόσο, το σχέδιο φαίνεται ότι χάνει τους χορηγούς του, εν μέσω ανησυχιών πως είναι πολύ ακριβό, πολύ ριψοκίνδυνο και πολύ μεγάλο. H αναταραχή που επέφερε η «Αραβική Aνοιξη» στην περιοχή αποτέλεσε έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τους συμμετέχοντες.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το πρότζεκτ η γερμανική Bosch. «Οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της συμμετοχής μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters. Ο όμιλος είχε κάνει παλαιότερα μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.

Ήταν η δεύτερη γερμανική εταιρεία που ανακοίνωνε την απόσυρσή της. Η Siemens είχε κάνει το ίδιο τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της απόφασής της να εγκαταλείψει τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, καθώς δεν της απέφερε τα προσδοκώμενα κέρδη.

Παράλληλα, ένα από τα πρώτα άμεσα υλοποιήσιμα σχέδια που είχαν ανακοινωθεί στο πλαίσιο του Desertec ήταν αυτό που αφορούσε στην κατασκευή τριών εργοστασίων ηλιακής ενέργειας στο Μαρόκο. Σχετική συμφωνία αναμενόταν να υπογραφεί πρόσφατα από ομάδα χωρών, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Ιταλία και η Ισπανία.

Ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση έκανε πίσω, επικαλούμενη δυσκολίες στο να εξασφαλίσει τις επιχορηγήσεις που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει η κατασκευή.

Μία αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται στην Ανατολή: η Κίνα πιθανολογείται ότι μπορεί να επιθυμεί να επενδύσει στο πρότζεκτ, με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή