Φαμπιούς: Να επανεξετασθεί το καθεστώς των κυανόκρανων στη ΛΔ του Κονγκό

Αιχμές του γάλλου ΥΠΕΞ για την αδράνεια της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην κατάληψη της Γκόμα
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 19:57
UPD:19:59

Φωτογραφία αρχείου του Γάλλου ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς.

A- A A+

Την επανεξέταση του καθεστώτος και της στελέχωσης της ειρηνευτικής στρατιωτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ του Κονγκό ζήτησε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Αιτία, η κατάληψη της πόλης Γκόμα από αντάρτες οι οποίοι θεωρείται διεθνώς ότι υποστηρίζονται από τη Ρουάντα.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι μερικές εκατοντάδες ανταρτών «παρήλασαν» μπροστά από μία δύναμη 17.000 κυανόκρανων της MONUSCO, όπως ονομάζεται η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη ΛΔ του Κονγκό, χωρίς οι τελευταίοι να δώσουν μάχη για μία πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Γκόμα, την οποία κατελαβαν οι μαχητές των ανταρτικών ομάδων M23, είναι η πλέον πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές πόλη των ανατολικών επαρχιών της ΛΔ του Κονγκό.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του δικτύου BBC, παρά την ανταλλαγή πυρών, η αντίσταση την οποία συνάντησαν οι αντάρτες από πλευράς του κυβερνητικού στρατού ήταν ελάχιστη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εντουάρντο Ντελ Μπουέι, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας της ΛΔ του Κονγκό.

Πρόσθεσε δε ότι 1500 κυανόκρανοι ελέγχουν το αεροδρόμιο της Γκόμα, ενώ η δύναμη θα παραμείνει στην πόλη για να προστατεύσει τον πληθυσμό από άμεσες απειλές.

Ο πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπιλά, ο οποίος πέταξε για την Ουγκάντα για τριμερείς συνομιλίες, στις οποίες θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος της Ρουάντα, κάλεσε το λαό της χώρας του να αντισταθεί στους αντάρτες.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες πέντε ημέρες κατά τις οποίες κλιμακώθηκε η ένταση στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή