«Αντίβαρο» στις οριζόντιες απολύσεις η διαθεσιμότητα

Επεισόδιο Μανιτάκη - Μητρόπουλου κατά την ομιλία του υπουργού στην Επιτροπή της Βουλής
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 12:36
UPD:18:06
A- A A+

Η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα δεν είναι μία ευκαιριακή και συγκυριακή πολιτική επιλογή, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο και λειτουργικό στοιχείο της διοικητικής μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις ρυθμίσεις του ν. 4093/2012 που αφορούν το υπουργείο του.

Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς από τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα. «Δεν βάλω την υπογραφή μου σε καμία απόλυση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Όπως είπε, η κινητικότητα τέθηκε εξαρχής στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου και κατοχυρώθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ως η μοναδική εφικτή διέξοδος για να αποφευχθεί μια πολιτική αθρόων, οριζόντιων και άκριτων απολύσεων, αλλα και για να δοθεί απάντηση στο αίτημα για ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ούτως ή άλλως το νομοθετικό μας πλαίσιο (υπαλληλικός κώδικας κλπ) προβλέπει ήδη δυνατότητες μετακίνησης υπαλλήλων (αποσπάσεις, μετατάξεις κλπ), ωστόσο, όπως είπε, στην προηγούμενη της μορφή η κινητικότητα δε λειτούργησε ποτέ ουσιαστικά, ενώ παγιώθηκε η πεποίθηση ότι ο δημόσιος υπάλληλος παραμένει αμετακίνητος στη θέση που διορίστηκε, «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, οι δυνατότητες των εργαζομένων, αλλά και οι κανόνες της συνετή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιτάκης μίλησε για νόθευση και καταστρατήγηση στοιχειωδών κανόνων του Κράτους Δικαίου κατά την εφαρμογή των υπηρεσιακών μετακινήσεων, όπως αυτές γίνονταν μέχρι πρότινος, καθώς, όπως είπε, «η Διοίκηση δεν μπόρεσε να ανασχέσει τις υπαγορεύσεις του πελατειακού συστήματος». «Η έως τώρα επικρατούσα προσέγγιση κάλυψης των στελεχιακών αναγκών», συμπλήρωσε ο υπουργός, «περιοριζόταν στη λύση των προσλήψεων, χωρίς συστηματικό προγραμματισμό, σαφή στοχοθεσία και συχνά στη λογική 'τακτοποίησης' κομματικών ημετέρων».

Αυτό, εξήγησε, «μας οδήγησε, εν μέσω κρίσης, να αναμετρηθούμε με μια διοίκηση δυσλειτουργική και αναποτελεσματική, με υπηρεσίες υπερστελεχωμένες και άλλες αντιμέτωπες με σοβαρές στελεχιακές ελλείψεις».

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, υφίσταται δραστικός περιορισμός των δυνατοτήτων για νέες προσλήψεις το 2013 ή πλήρης αναστολή προσλήψεων σε μια σειρά υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μαζική αύξηση στις συνταξιοδοτήσεις από το δημόσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, μόνο για το 2012 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 30.000 και πλέον δημιουργούνται σημαντικά κενά στελέχωσης.

Όσον αφορά την επιλογή των συγκεκριμένων υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο κ. Μανιτάκης υποστήριξε πως δεν ήταν αυθαίρετη ή ανορθολογική, καθώς πρώτον, αφορά όσους δεν είχαν αξιολογηθεί ατομικά κατά την είσοδό τους στο δημόσιο τομέα (δηλ. οι εκτός ΑΣΕΠ ) και δεύτερον, η ειδικότητά τους (διοικητικοί υπάλληλοι) καθιστά ευκολότερη τη μετακίνησή τους, αφού δεν τίθενται ζητήματα υψηλής εξειδίκευσης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε πάντως, πως δεν αμφισβητείται ούτε η νομιμότητα της πρόσληψης των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ούτε η δυνατότητά τους να προσφέρουν. Αντιθέτως, είπε, καλούνται να προσφέρουν σε υπηρεσίες όπου έχουμε διαπιστώσει κενά που πρέπει να καλυφθούν επειγόντως.

Όσο για το εσπευσμένο της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας - διαθεσιμότητας, υπενθύμισε ότι άμεση ενεργοποίηση του προκύπτει από την ανάγκη ανταπόκρισης στις επείγουσες συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας.

Με αφορμή τέλος, τις αντιδράσεις, τις κινητοποιήσεις και την παρεμπόδιση εφαρμογής του νόμου, ο κ. Μανιτάκης διεμήνυσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους -βουλευτές, διοίκηση, αλλά και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων- είναι ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας, τόσο πιο γρήγορα θα καλυφθούν επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «θα απεγκλωβιστούν από το καθεστώς της διαθεσιμότητας και θα αποκατασταθεί η πρόσκαιρη μισθολογική τους υποβάθμιση».

Έντονη αντιπαράθεση με Αλέξη Μητρόπουλο

Κατά την ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός είχε έντονη αντιπαράθεση με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο. Αντιδρώντας στις συνεχείς διακοπές από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αμφισβητούσε ανοικτά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ο κ. Μανιτάκης είπε σε έντονο ύφος:

«Γιατί τόση χαρά, τόσο πάθος, τόσος αγώνας να αποδείξετε ότι θα απολυθούν υπάλληλοι; Και εγώ να λέω συνεχώς ότι δεν θα απολυθούν ... Εγώ το διάβασα το μνημόνιο. Κάνω αγώνα για ένα κοινό σκοπό, να μην γίνουν απολύσεις. Αν το θέλετε και εσείς αυτό, βοηθήστε με και μην μου κάνετε αντιπολίτευση. Γιατί αμφισβητείτε τις προθέσεις μου; Δεν έχετε διαβάσει το μνημόνιο λέτε μόνο κάποια αποσπάσματα και χρησιμοποιείτε μια δικολαβίστικη πρακτική. Δεν απολογούμαι για το μνημόνιο αλλά για αυτά που κάνω εγώ».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε όνειδος αυτά που είπε ο υπουργός και κυρίως τη φράση δικολαβίστικη πρακτική. «Εγώ», απάντησε ο κ. Μητρόπουλος, «έδωσα αγώνες από μαθητής κατά της Χούντας για να είστε σήμερα εδώ και να κάνετε αυτά που κάνετε. Περιμένω μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να μου ζητήσετε συγγνώμη».

«Το ερώτημα είναι απλό: Θέτετε έναν μόνιμο υπάλληλο σε διαθεσιμότητα. Του καταργείτε τη θέση. Όταν δεν τον μετατάξετε, τι τον κάνετε;», συνέχισε ο κ. Μητρόπουλος.

«Το καθεστώς διαθεσιμότητας είναι ένα έτος. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, οφείλει το υπουργείο να κάνει τη μετάταξη- και μόνον όταν αυτή δεν γίνει, λύεται η σχέση. Ο υπουργός όμως δεσμεύτηκε ότι θα μεταταγούν όλοι», ανταπάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκ μέρους της ΝΔ.

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ), παρότι δέχθηκε πως «επιχειρείται κλίμα καλλιέργειας ανασφάλειας», παρατήρησε πως «δεν υπάρχει κανένας πίνακας, ώστε οι άνθρωποι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, να μεταταγούν αυτόματα σε κενή οργανική θέση».

«Μήπως από κράτος-στρατηγείο πηγαίνουμε σε κράτος-θυρωρείο, όπου δημόσιοι υπάλληλοι πηγαινοέρχονται;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Πανούσης για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ.

«Η τρόικα έχει ζητήσει απολύσεις και εκτιμάμε πως θα σας “αδειάσει” η ίδια η κυβέρνηση», παρατήρησε ο Γ. Γερμενής εκ μέους της Χρυσής Αυγής.

«Δεν μπορώ να ασχοληθώ με δημοσιεύματα για τα οποία δεν είμαι υπεύθυνος, ούτε με ειδήσεις που δεν μπορώ να γνωρίζω. Τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, τις κάνει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του», απάντησε ο Αντ. Μανιτάκης.

«Στην έκθεση της τρόικας για το δεύτερο Μνημόνιο, στο σημείο 55, αναφέρεται πως “μόνον ένας περιορισμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων θα επιστρέψει στο Δημόσιο”», αντέτεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο ίδιος, σε άρθρο σας στην “Καθημερινή” της 3ης Οκτωβρίου, είχατε πει πως “η διαθεσιμότητα καταλήγει σε απολύσεις και ως τέτοια πρέπει να την δούμε”», υπενθύμισε στον υπουργό ο Βασίλης Καπερνάρος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Συμμερίζομαι τις ευθύνες της κυβέρνησης και δεν θέλω να διαχωρίσω την προσωπική μου ιστορία και θέσεις», απάντησε ο υπουργός. «Ζούμε έναν πόλεμο, μια παγκόσμια κρίση και, αντί να προφητεύουμε δεινά και να επιχαίρουμε, προσπαθούμε με ιδρώτα και αγωνία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή. Δεν βοηθά να κάνουμε ερμηνείες που διαιωνίζουν την ανασφάλεια», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή