Ποιητική ελπίδα από «Μια αμυγδαλιά που ανθίζει στη νεκρή γη»

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 19:11
UPD:28/11/2012 16:49

A- A A+

Δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας, ενδυνάμωσης και ελπίδας, «Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη» και μας ταξιδεύει στον κόσμο της ποίησης και της αγάπης για τη φύση και τη ζωή.

Σαν μελωδικός απόηχος ενός αγαπημένου τραγουδιού, το έργο της Τούλας Μπούτου, «Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη - Γεώργιος Δροσίνης: μια εποχή - μια παρουσία», παρουσιάζεται στο θέατρο Παραμυθίας, από αύριο 23 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 8.30 το βράδυ.

Η ζωή και το έργο του ανήσυχου, προοδευτικού, ελληνολάτρη και φυσιολάτρη ποιητή μας, που αποτύπωσε την εποχή του στο ποιητικό και κοινωνικό του έργο ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ξετυλίγεται στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Στέλιος Γούτης, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του και θυμίζοντας μας το αθάνατο τραγούδι του, «Ανθισμένη αμυγδαλιά».

Ποίηση με βαθιά ελληνικότητα

Η συγγραφέας του έργου, Τούλα Μπούτου, ρίχνοντας φως στην προσωπικότητα που λάτρεψε το ελληνικό χώμα, στήριξε τους απλούς ανθρώπους σε δύσκολες εποχές για τη χώρα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, που επεδίωκαν να καθιερώσουν τη δημοτική ως επίσημη γλώσσα της λογοτεχνίας, σημειώνει: «Μνήμες από τον Γεώργιο Δροσίνη υπήρχαν μέσα μου, δεμένες με τα μαθητικά μου χρόνια. Κάτι σαν μελωδικός απόηχος ενός αγαπημένου τραγουδιού, που ο χρόνος δεν μπόρεσε ποτέ να σβήσει.

Η σχέση μου με την ποίηση ήταν πάντοτε στενή (προσωπικά έχω εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές). Και αυτή η απλή - που μπορεί εύκολα να απομνημονευτεί- τραγουδιστική ποίηση, με τη βαθιά της ελληνικότητα, τις δροσερές μελωδικές της νότες, αλλά και την αισιόδοξη παρορμητική τάση για αγώνα, αντίσταση στα δύσκολα, τρυφερότητα στα ερωτικά, γενναιότητα στα ιστορικά εθνικά γεγονότα, πάντα με κέρδιζε τελικά. Κάτι που ταίριαζε με όλα και με όλους.

Ο Δροσίνης ήταν ένας. Και παρέμενε πάντα έτσι. Με μια μοναδικότητα στο σύνολο της πνευματικής και της κοινωνικής του υπόστασης. Είχα επανειλημμένα ασχοληθεί μαζί του σε διαλέξεις γι' αυτόν, με συμμετοχή στα δρώμενα του Μουσείου Δροσίνη και των φίλων μελών του. Είχα ήδη εκδώσει το βιβλίο "Γεώργιος Δροσίνης, μια εποχή μια παρουσία".

Τώρα που η Ελλάδα περνά μια από τις οδυνηρότερες και βαθύτερες κρίσεις της ιστορίας της, που η ασύγκριτη ελληνικότητά μας δέχεται ανίερες βολές και επικρίσεις από πολλούς, που τόσα οφείλουν σε αυτήν τη μικρή, μα μεγάλη, χώρα, σκέφτηκα πως και ένα θεατρικό έργο που να είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο αυτού του πολύπλευρου και τόσο ελληνικού ανθρώπου Γ. Δροσίνη, θα ήταν κάτι πολύ θετικό. Έχει ειπωθεί: "Για να πλήξεις έναν λαό, να τον χτυπήσεις στην ιστορία και τη γλώσσα του". Ο Γ. Δροσίνης αγωνίστηκε απτόητος γι' αυτά τα δυο υπέρτατα αγαθά.

Ευχαριστώ τον εκλεκτό σκηνοθέτη Στέλιο Γούτη, που ανταποκρίθηκε σωστά στο όραμά μου και τη θεατρική του άποψη. Ευχαριστώ τον Μανώλη Δεστούνη, τον ξεχωριστό Έλληνα ηθοποιό που τόσα έχει δώσει στο ελληνικό θέατρο και τόσα λίγα έχει εισπράξει από αυτό και όλους τους συντελεστές, που αγάπησαν και έπαιξαν απαράμιλλα στο έργο μου».

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Στέλιος Γούτης, σκηνικά – κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου, μουσική: Παντελής Θαλασσινός, φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης, περούκες - μακιγιάζ: Γιώργος Σκένδρος. Παίζουν: Μανώλης Δεστούνης, Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Βάλλια Σαπανίδου, Μαίρη Κομματά, Εύα Στιλάντερ, Ελεάνα Φιννοκαλιώτη.

Πληροφορίες

Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27 & Μυκάλης - Αθήνα (στάση μετρό Κεραμεικός), τηλ.: 210 3457904. Τιμές εισιτηρίων: 15, 10, 5 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς