Αντ. Μανιτάκης: Με αξιολογικό τρόπο οι μετατάξεις

Βολές από ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 13:04
UPD:18:41

A- A A+

Την αποστολή ηλεκτρονικού εντύπου σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες έως τη Δευτέρα, προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, ώστε να καλυφθούν τα κενά από υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Η καταγραφή πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και οι διαδικασίες να τηρηθούν, διεμήνυσε ο υπουργός και παράλληλα εγγυήθηκε ότι «οι μετατάξεις δεν θα γίνουν κάτω από πίεσες συμφερόντων, αλλά με αξιολογικό και αντικειμενικό τρόπο».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Β. Κεγκέρογλου στον Α. Μανιτάκη

Επίκαιρη Ερώτηση Β. Κεγκέρογλου στον Α. Μανιτάκη

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Μανιτάκης έκανε λόγο για ομάδες συμφερόντων και πολιτικά κίνητρα που βάζουν εμπόδια στην όλη διαδικασία, ξεκαθάρισε όμως πως το υπουργείο δεν πρόκειται να υποχωρήσεις σε τέτοιου είδους πιέσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, «από μια πρώτη καταγραφή διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν άμεσες, πολυπληθείς επιτακτικές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες» και για το λόγο αυτό, εξήγησε, στέλνεται η ηλεκτρονική επιστολή. Ήδη εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό, έχει συγκροτηθεί και ενεργοποιηθεί ειδική Επιτροπή με εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, καθώς και της ΑΔΕΔΥ, η οποία θα επεξεργαστεί τα στοιχεία.

Απευθύνοντας έκκληση στις υπηρεσίες να ανταποκριθούν, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως «για να πετύχει το μέτρο, πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, με τρόπο αμερόληπτο και αντικειμενικό και προτάσσοντας τις υπηρεσίες που έχουν άμεσες ανάγκες».

«Αν θέλουμε να ακυρώσουμε τη διαθεσιμότητα, πρέπει και οι υπηρεσίες να μας βοηθήσουν», παρατήρησε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «οι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα, θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες και πιθανόν να παραμείνουν και στις ίδιες υπηρεσίες τους».

«Πρέπει οι υπηρεσίες να στείλουν τα δελτία», υπογράμμισε και στο σημείο αυτό μίλησε για «πολιτικά κίνητρα και ομάδες συμφερόντων που δεν βοηθούν».

«Το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε... Δεν είναι δυνατό η πολιτεία να συνδιαλέγεται με αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες. Επί έξι ώρες, ενώπιον της Βουλής, εξηγούσα με όλους τους τρόπους τις διαδικασίες που πρέπει να τηρήσουμε. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Σε αυτόν τον τόπο, λείπει η αξιοπιστία», κατέληξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου συμφώνησε πως η καταγραφή από τις υπηρεσίες για τις ανάγκες που έχουν και η αιτιολόγηση τους «πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξεως». «Εείναι γνωστές οι ανάγκες που υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες και μπορεί κάποιοι να μην μετακινηθούν καν. Πρέπει, άμεσα, να δηλώσουν αυτή την ανάγκη. Όλοι», τόνισε, «πρέπει να εργαστούν προς όφελος και του πολίτη και των εργαζομένων».

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Σε σύγχυση και πανικό το υπουργείο

Πάντως, οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου δεν παρέχουν ενδείξεις για τερματισμό του αναβρασμού που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, είπαν στον υφυπουργό ότι οι δήμαρχοι της Αττικής και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προτίθενται να παραδώσουν καμία λίστα. Γι αυτό, προσέθεσε ο κ. Μπαλασόπουλος, το υπουργείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ρύθμισης με την οποία θα επιτρέπεται στο ίδιο να προχωρήσει στη διαδικασία της έκδοσης διαπιστωτικών αποφάσεων που αφορούν τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων.

Κάτι τέτοιο, επανέλαβε ο κ. Μπαλασόπουλος, «καταργεί το Σύνταγμα και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που είναι οι μόνο αρμόδιοι για να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις». «Το υπουργείο βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλασόπουλος.

Σκληρή ανακοίνωση από την ΑΔΕΔΥ

Τη ρήξη εξακολουθεί να υπάρχει επιβεβαίωσε και ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η οποία κατηγορεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και και την κυβέρνηση για παλινωδίες. Καταφερόμενη κατά του κ. Μανιτάκη, του καταλογίζει ότι «προσπαθώντας να επιβάλει τις αντιλαϊκές – αντισυνταγματικές αποφάσεις της κυβέρνησής του, χρησιμοποιεί όχι μόνο κάθε αυταρχικό μέσο, αλλά διασπείρει και αναληθείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο κ. Μανιτάκης «απειλεί τους υπαλλήλους με γενικευμένη διαθεσιμότητα, σε περίπτωση που δεν πάρει τα στοιχεία που οδηγούν σε κατάργηση θέσεων στις Δημόσιες Υπηρεσίες και απολύσεις των εργαζόμενων σε αυτές, εκβιάζει με πειθαρχικές διώξεις τους προϊστάμενους, κατηγορεί για υπεράσπιση συμφερόντων όχι τους συγκυβερνώντες του αλλά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και ισχυρίζεται ψευδώς, με δηλώσεις ακόμα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι στην όλη διαδικασία επεξεργασίας στοιχείων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο νόμος, συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ».

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως η ίδια «θεωρεί το νόμο και τις προωθούμενες διατάξεις πλήρως αντισυνταγματικές και καταστροφικές για τη Δημόσια Διοίκηση και τους εργαζόμενους, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη μη εφαρμογή του νόμου και συμπαρίσταται με κάθε μέσο στους υπαλλήλους που θίγονται και στις ομοσπονδίες που διεξάγουν απεργιακούς αγώνες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή