Ελληνικό «ναι» στην αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 16:58
UPD:16:58
A- A A+

Την απόφαση της Ελλάδας να υπερψηφίσει στην αυριανή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή - μη-μέλος του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η αποφαση είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της Ελλάδας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

«Με τις ιστορικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα πιστεύει ότι ήλθε πλέον η ώρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, με ασφάλεια στα κράτη τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και εκτιμάται ότι «η λύση των δύο κρατών, που περιγράφεται σε διαδοχικές Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται στο σχέδιο Απόφασης που είναι ενώπιόν μας, είναι η μόνη που διασφαλίζει μακροχρόνια τα συμφέροντα των δύο λαών και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Τέλος, για μία ακόμη φορά, επισημαίνεται ότι η επίλυση του προβλήματος «δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, τα οποία φέρουν την ευθύνη να επιλύσουν, με ρεαλισμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος». Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς υπουργείου αξιολογείται ως άκρως θετική η πρόβλεψη του σχεδίου απόφασης για άμεση και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή των δύο μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κλείνοντας, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι «τα δύο μέρη θα επωφεληθούν από την νέα αυτή ευκαιρία για ειρήνευση και θα αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα και να υπονομεύσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Ήδη, σημειώνεται, «ναι» στην αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων έχουν πει Γαλλία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία και Ισπανία. Η Βρετανία έχει δηλώσει πως δεν θα καταψηφίσει την πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται εγγυήσεις για να τη στηρίξει.

Αντίθετα η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση, ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ κατηγορούν τους Παλαιστινίους ότι προσπαθούν να επιτύχουν την αναγνώριση ως κράτος μέσω των Ηνωμένων Εθνών και όχι μέσω διαπραγματεύσεων, όπως όριζε η Συνθήκη του Όσλο του 1993.

Για την έγκριση του παλαιστινιακού αιτήματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αριθμεί 193 μέλη. Σύμφωνα με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), περισσότερα από 130 κράτη αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή