Συστάσεις Koμισιόν προς Μπερίσα

Καμία εδαφική αξίωση, τονίζει ο αλβανός πρόεδρος
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 15:25
UPD:21:26

«Όπως ξέρετε δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών», ανέφερε ο κ. Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Επιτροόπου της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε.

A- A A+

Οι δηλώσεις πολιτικών ηγετών πρέπει να ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο, αρκέστηκε να πει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί «Μεγάλης Αλβανίας».

«Όπως ξέρετε δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών», ανέφερε ο κ. Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Επιτροόπου της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα ήθελα, όμως, να τονίσω», συμπλήρωσε, «ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα και για κάθε πολιτικό να προβαίνουν σε δηλώσεις που ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οι δηλώσεις Μπερίσα προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργείου Εξωτερικών, με τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο να ματαιώνει την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στα Τίρανα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2258891 . Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τις επίμαχες δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, η εκπρόσωπός του έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν εκφράζουν καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων της Αλβανίας.

«Οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους»

«Οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους», δήλωσε σήμερα ο Σαλί Μπερίσα ερωτηθείς για τη ματαίωση της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Γιάνσα, επανέλαβε ότι η ενοποίηση των Αλβανών θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Νομίζω», είπε, «ότι αυτός ο σκοπός είναι δίκαιος και γι' αυτόν θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι Αλβανοί. Πρέπει να εργαστούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε για το ευρωπαϊκό αυτό μέλλον». «Αυτή είναι η απάντησή μου για τη Μεγάλη Αλβανία», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

«Καμία εδαφική αξίωση»

Δεν υπάρχουν εδαφικές αξιώσεις από την Αλβανία απέναντι στους γείτονές της, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, με αφορμή ερώτηση για τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού. Όταν όμως αναφέρεσαι σε ιστορικά γεγονότα, πρόσθεσε, πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία απειλή για τα εθνικά εδαφικά συμφέροντα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε άλλης χώρας. «Η Αλβανία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα ενδιαφέρεται για να χτίσει το μέλλον μαζί με τους γείτονές της» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας προέβη στην παραπάνω δήλωση αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων του αλβανικού έθνους, με την ευκαιρία της 29ης Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της χώρας από τους Ναζί.

Μ. Γιαννάκου: Σοβαρό πολιτικό ατόπημα

Προκλητικές χαρακτήρισε στο μεταξύ τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

«Οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις και η πλειοδοσία σε εθνικιστική ρητορεία δημιουργούν ουσιαστικό πρόβλημα στις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Ελλάδα παγίως επιδιώκει να έχει με την Αλβανία», σημείωσε η κ. Γιαννάκου, κάνοντας λόγο για σοβαρό πολιτικό ατόπημα εκ μέρους του κ. Μπερίσα.

Όπως επισήμανε μάλιστα η ελληνίδα ευρωβουλευτής, η προσπάθεια ανασκευής των αρχικών δηλώσεων του αλβανού πρωθυπουργού με παραπομπή στο προ 100 ετών ιστορικό πλαίσιο αποτελεί μεγαλύτερο ατόπημα, καθώς δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορική πραγματικότητα της εποχής.

«Η περιοχή των Βαλκανίων έχει υποφέρει, πάρα πολύ από τους μεγαλοϊδεατισμούς και την μισαλλοδοξία», παρατήρησε η κ. Γιαννάκου, προσθέτοντας ότι δηλώσεις σαν αυτές θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή